Skal man bare tie ??

Mange meninger,erfaringer og livshistorier blir delt med verden.Man skriver velformulert og godt og engasjerer leseren med sine historier.Historiene er tankevekkende og mer enn en gang får man leseren til å tenke,kanskje litt i andre,større perspektiver enn før.Det er slik det skal være og helt sikkert forfatterens hensikt og ønske.

Nå er det et faktum at mange flere enn man tror lider av  lese og skrivevansker eller andre hemmende tilstander som gjør at man ikke alltid skriver uten noen par små skrivefeil.Noen ganger kan det være iver etter å formidle sin historie som gjør at man skriver litt småfeil her og der,men det er som regel lett å oppdage forskjellen på hastverksarbeid og reelle skrivevansker.Både barn og voksne kan ha lese og skrivevansker.

At man har skrive og lesevansker betyr ikke at man ikke kan ha en viktig historie å fortelle.Men noen gjør et nummer av skrivefeil på en måte som ikke hører hjemme noe sted og kanskje fratar noen som lider av dette gleden ved å skrive og dele sine historier.Kanskje  den personen  kritikken er rettet mot ikke har noe annet enn dårlig tid og derfor noen små skrivefeil,men sjansen for at noen med reelle skrive og lesevansker leser kritikken er stor og hva det gjør med dem er ikke godt å si.Man føler seg nok diskriminert og ikke gode nok.Kritikk av noe som man selv ikke kan hjelpe for legger alltid mange tunge steiner til en allerede tung byrde.

Er det slik å forstå at om man har skrive og lesevansker bør man helst la være å skrive i frykt for å irritere noen med sin skrivemåte.Skal man bare tie med sine noen ganger utrolige og flotte fortellinger fordi at noen er mer opptatt av hvordan man skriver enn hva man skriver.Nei,nei og atter nei må svaret bli.

Jeg har ingen problemer med å lese og få med meg innholdet samme hvor mange skrivefeil underveis.Og jeg kunne ikke finne på å kommentere det  heller.Jeg velger å kun kommentere sak som innlegget handler om.Jeg har stor respekt for dem som tiltross for kritikk fortsetter å skrive og dele.Og jeg oppmuntrer dem videre.La oss alle gjøre det og slutte å fokusere på noe som ikke betyr noen ting som helst.

Hilsen synskepeggy

27 kommentarer

Pinkangel

10.04.2011 kl.22:52

Kunne ikke vært mer enig i det du skriver. Jeg bryr meg heller ikke om skrive feilene. La skrivegleden være det viktigste:)

skriket

10.04.2011 kl.22:59

enig :)

Ninna

10.04.2011 kl.23:07

Jeg er jo enig, det er faktisk mange der ute som sliter med lese-og skrive vansker. Men jeg synst personelig det er kjempeirriterende å lese en tekst som jeg omtrent ikke kommer over ord som er enten feil formulert, oppsatt gramatisk feil eller skrevet feil. Jeg kjenner som sagt at jeg blir irritert og går videre til neste. Jeg gidder ikke bruke min tid på folk som tydeligvis er på samme alder som meg, men rett og slett ikke kan å skrive. Ja ja, jeg overlever med et par, og om teksten fenger meg leser jeg jo det så klart. Men når idioter som f.eks de som produserer "bokstav kjeks". De skriver bokstav kjeks i steden for bokstavkjeks som det egentlig heter, i følge det norske skriftelige språk. Ja, produsenten vet jo det, men han endrer på det for at det skal se mest mulig bra ut. Men så klart, nå snakker jeg om folk som er klar over at de skriver feil, men de finnst over hele verden mennesker som har rett og slett problemer med dette. Kanskje de har lidelser eller andre problemer. Jeg, som du tydeligvis også gjør, støtter de så klart! :) Jeg har også myyye skrivefeil, så jeg vet at vi "vanlige" mennesker også har det... Haha

xJohanna

10.04.2011 kl.23:09

egentlig eni ;)

akkurat starta og blogge, hyggleig som du tar en tur og skriver hva du synest :)

Livet mitt som klarsynt.

10.04.2011 kl.23:42

Ninna:Det var litt skrivefeil her ja,men jeg har ingen problemer med å forstå deg.Jeg synest ikke man skal irritere seg over skrivefeil,det blir for dumt for meg og ofte er det slik at dem som irriterer seg mest ikke alltid skriver helt rett de heller.

Takk så mye for kommentar.Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

10.04.2011 kl.23:50

Pinkangel:Skriveglede skal være det viktigeste og man skal oppmuntre den uansett.Fokuset blir feil når man henger seg opp i slike bagateller,og en "dårlig" kommentar kan fort føre mer alvorlige ting med seg,det er ofte med slike bagateller nettmobbing starter,andre henger seg på en "dårlig" kommentar - helst så usakelig som mulig og ikke har noe med innlegget å gjøre - og før man vet ordet av det begynner slemme kommentarer å hagle.Det er et faktum og jeg har opplevd det selv,ved flere anledninger.

Ha en fin kveld,pinkangel.Hilsen synskepeggy. :)

sisselfish

11.04.2011 kl.00:14

God kveld Peggy!

I min skjøre barne og ungdomstid elsket jeg å skrive.Jeg gledet meg til hver en skriveoppgave som ble gitt av norsklæreren min.Skuffelsen var alltid stor når jeg fikk igjen stilen min.Uansett hvor mye jeg hadde skrevet var det liksom ikke godt nok fikk jeg inntrykk av.Historiene mine var levende nok,og person galleriet med beskrivelser var av den ypperste sort som kalles onomatopoetikon.

Selv om jeg alltid skrev med blå penn var den retunerte stilen min mer rød enn blå.Joda jeg hadde ett særiøst skrive problem,selvsagt hadde jeg også vansker med å lese.Jeg gjemte meg alltid bak en bok og håpet at jeg aldri måtte ha høyt lesning.Men dogg,jeg ble alltid valgt,og latteren,hviskingen og tiskingen var da ett faktum.Jeg følte at jeg regel rett ble hengt ut.

Så kom vidregående.Der ble det fastsatt at jeg var dyselektiker.Jeg ble satt på et spesial program,lærte å kjenne igjen feil jeg hadde skrevet,så ordene og forstod da at jeg måtte snu litt på bokstavene slik at de ble rett.Det var ingen som fordømmet meg mine feil,jeg ble oppmuntret.I løpet av en periode med mye øving fikk jeg litt taket i den essensen med å omstille hjernen min.Det å danne nye tankebaner tar ca 3 uker for en menneskehjerne. De med lese og skrive vansker bruker faktisk ca det dobbelte.

Jeg mistet motet til å skriv i ungdomstiden,men tok opp igjen tråden som voksen.Skrev og skrev.Dikt først som resulterte i en hel perm med over 300 dikt.Så begynte jeg med historier igjen.Tar meg selv i den dag i dag å skrive feil.Så jeg leser mye over det jeg har skrevet,og det er uten rette program. Er jeg stolt??? Ja jeg har ennå ett problem,gjør det meg til en outsider?NEI

Jeg leser stadig om folk som blir "hengt" ut pga sine medfødte problemer,til de vil jeg si;Hev deres hode,møt dagen,la ingen tråkke på dere.

Blogger klemz Sissel

Livet mitt som klarsynt.

11.04.2011 kl.09:52

sisselfish:Hei,sisselfish.Igjen så skriver du i tråd med akkurat hva jeg mener,takk så mye.

Det er godt for oss som følger deg her på blogg at du fikk hjelp og overvant dine vansker.Det er ikke alle som har fått og får det,men tar vanskene med seg inn i voksen alder.Men det betyr ikke at man ikke har viktige ting å si og det betyr ikke at man skal la være å si det man har på hjertet bare fordi noen må påpeike ubetydelige feil og dermed ta motet fra andre.

Jeg,som deg,merker meg mange kommentarer som fokuserer på skrivefeil på en slik måte at innhold i innlegget blir "glemt",det er helt meningsløst og feil.

Det var i går - igjen at jeg reagerte på en slik kommentar som skriver på en slik måte om skrivefeil at det kunne oppfattes meget krenkende og sårende.Jeg vet personlig at bloggeren som mottok kommentaren ikke har lese og skrivevansker,men ofte blir litt ivrig og derav litt feil innimellom,men alvorlig talt,bloggeren er tretten år og som vi alle vet,øvelse gjør mester.

Jeg skrev en kommentar til bloggeren som hadde lagt igjen den noe usakelige kommentaren og oppfordret samtidig bloggeren om å ta evt.motkommentarer i min blogg,da bloggeren som skreiv innlegget ikke kunne klandres eller ta skyld for min reaksjon,det gjorde denne bloggeren så noen kommentarer frem og tilbake finnes å lese her over.

Det er ofte nettopp slike dumme kommentarer,som tar for seg andre ting enn innholdet i innlegget som starter slem nettmobbing.Andre hiver seg på det feile fokus og man er igang,til slutt kan en bagatell ha utviklet seg meget stygt.Det er et faktum,jeg har opplevd det selv i min blogg.Et eksempel på hvor lett det kan starte skjedde i min blogg i går midt under diskusjonen om dette.Da fikk jeg en kommentar som lød omtrent slik : "Du suger.Du prøver desperat å tjene penger på de såkalte evnene dine.Heng deg".Jeg slettet selvfølgelig kommentaren,men man må jo få undre seg på hva folk holder på med.

Og til slutt,ja ingen skal henges ut,alle som har noe fornuftig og tankevekkende å bidra med ønskes hjertelig velkommen.

Ha en fin dag,sisselfish.Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

11.04.2011 kl.10:02

sisselfish:Beklager,jeg må rette meg selv.Kommentarene ang.skrivefeil ligger under mitt forrige innlegg "Det nytter,eller".Det var også der den omtalte lite hyggelige kommentaren kom.Hilsen synskepeggy.

sisselfish

11.04.2011 kl.11:11

God morgen Peggy :) Solen skinner(nesten).....

Jeg leste ditt forrige innlegg og så hva du skrev til denne bloggeren ang skrivefeil.Så rett du gjorde.Det ble litt sent i natt så da valgte jeg å ta det litt videre i dag.

Min bror er ikke bare fargeblind,men også hardt rammet av lese og skrive vansker.Han skriver f.eks aldri tekst meldinger på telefon,brev og andre skriblerier gjør han heller ikke.Jeg kom tilfeldigvis over en gammel karakterbok som tilhørte han.Jeg grøss da jeg tittet i den. Læreren hånet han for hans skrivefeil. Han fikk ikke noen form form hjelp,og er fortsatt den dag i dag den han var i sin ungdom. En stor dyselektiker.

Jeg har lest en del blogger her og der,ser at mange skriver feil i sin iver,andre er noe umodne og så har vi faktisk noen som har dyselekti. Når jeg leser skrivefeilene,så tenker jeg tilbake faktisk på det programmet jeg hadde på videregående.Nesten så det klør i fingrene til å rette opp.Ikke for å være ekkel eller slem på noen måte.Det ligger så innebygd nå i meg.Jeg fordømmer ingen.Vi alle har våre små skavanker og feil her i livet.Desverre så finnes det mennesker som elsker å henge seg opp i dette.

Kan jo nesten tro at disse som mobber etc kjeder seg,og skal dekke over sine egne feil her i livet.

Blogger klemz Sissel

Mojita

11.04.2011 kl.13:29

Dette her er vanskelig. Når det gjelder voksne mennesker så vil jeg nok bare tie stille. Vi har mange med lese og skrivevansker i familien.

Det jeg stusset over da min datter begynte på skolen, og de neste 3 - 4 - 5 årene. Det ble ikke rettet opp i noen av skrivefeilene hun og de andre elevene gjorde. Det skulle ikke gjøres fikk vi beskjed om fordi det kan ta bort skrive og leselysten.

Jeg tok meg likevel den "frihet"?? å rette, eller jeg velger å kalle det veilede min datter med riktig skrivemåte. For hvordan i all verden skal et stakkars barn lære riktig skrivemåte hvis de ikke får beskjed om hva som er rett skrevet og hva som er skrevet feil?

sisselfish

11.04.2011 kl.16:49

Må bare slenge inn denne også :)

Ifgøle en udnerøkslese ved Cmarbigde Uinevrisety sipller det ignen rlloe i hvliken røfgekkele boktsvanee er. Det estnee som er vkitig er at fstøre og stise boksatv er på rktiig setd, retsen kan vræe hltuer til butler og du kan ftotsart lsee uetn prblomeer. Dtet er frodi den mneskneliege hrjene ikke lseer hevr boksatv for seg slev, men odret i sin hleehht, mrekleig ikke snat?? :)

Livet mitt som klarsynt.

11.04.2011 kl.17:08

sisselfish:Helt riktig,sisselfish.Det har jeg hørt også.For noen år siden gikk det en vandremelding på mobil som en farsott.Meldingen inneholdt akkurat det du snakker om her.Husker du den ?

Takk så mye for kommentar.Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

11.04.2011 kl.17:18

sisselfish:Det som er rart her,er at denne aktuelle bloggeren som påpeikte skrivefeil har selv skrivefeil i alle sine kommentarer,så man kan jo spørre seg....Er det slik,som jeg tror,at på seg selv kjenner man andre ? Jeg tar skrivefeil,både hos meg selv og andre,helt med ro,jeg registrerer det,men tenker "so What",det betyr ingenting.Det virker bare litt i overkant dumt på meg at noen får seg til å kritisere noen for noe man gjør selv.Det er da man mistenker at motivet er noe annet enn,som hun selv sier i sin kritikk,et "velment" råd.

Ha en fortsatt fin dag,sisselfish.Hilsen synskepeggy.

Inger J

11.04.2011 kl.19:04

Ja, dessverre er noen feilfrie i sine egne øyne.

Og vi andre gjør alle de feilene som de selv gjør.

bedre og hakke på det negative som andre gjør, en å ta tak i sine egne problemer:)

Ha en fin kveld:)

Og god påske.

Tidlig påskehilsen, men reiser selv på påskeferie tidlig denne uken:)

Hytte sol og sommer, Host, en drømme tanke!!

Iceman

11.04.2011 kl.19:11

Hei Synskepeggy. :-)

Helt enig med deg ja..Det viktigste er temane i innleggene.At enkelte må henge seg opp i små skrivefeil, og kommentere det er jo trist for dem da, for da har de jo ikke skjønt at noe av hensikten med blogging blandt annet er å dele historier, synspunkter og erfaringer....og ikke måten innleggene er stavet eller skrevet på...

Livet mitt som klarsynt.

11.04.2011 kl.20:41

Inger J:Sørgelige greier dette,at noen bare må uttale seg negativt og nedlatende uansett hva et innlegg faktisk omhandler.De vet nok selv hvem de er ,de som aldri kan styre seg med negative kommentarer.De får gå litt i seg selv og se bla. hvor mye skrivefeil de faktisk har,så kanskje det blir litt mindre av slikt dårligt fokus,men heller gode meningsutvekslinger under meningsfylte innlegg.Håper jeg !!

Takk for kommentar og god påske.Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

11.04.2011 kl.20:43

Iceman:Det er nettopp det du skriver her jeg ville frem til med dette innlegget - og mine kommentarer.Takk skal du ha,Iceman.

Hilsen synskepeggy.

krimbloggen

11.04.2011 kl.20:50

Hei igjen:-)) Jeg er enig og ikke enig i masse av det jeg leser over her. Nå holder jeg utenfor de som har diagnose på dyseleksi, her er nok alle enige i at de burde få hjelp på alle mulige måter. Når det gjelder de som ikke lider av annet enn latskap og sløvhet når vi snakker skrivespråk, ja da syns jeg faktisk at man skal si i fra. Nettopp fordi at språket er det viktigste vi har, nå begynner det å stå meget dårlig til på den fronten. Vi har fått et helt nytt skrivespråk etter at mobil og data gjorde sitt inntog i de aller fleste norske hjem. Av og til gremmes jeg når jeg får sms meldinger fra enkelte...og da vet jeg at det ikke er snakk om noen diagnoser i form av skrivevansker..nope...feilstaving er helt vanlig..gramatikk er ut i det blå....forkortelser som ikke henger på ei greip...

Nåvel, nå er det ikke slik at jeg har stavekontroll på folk rundt meg, og jeg har også mine skriveleifer, men gud så glad jeg blir når noen gjør meg oppmerksom på det. Skal man prøve å skrive en historie, ja da må man faktisk være glad for å bli rettledet. Snillismen man har begynt med i denne generasjonen fører ikke med seg annet enn flere tapere. Alle blir jo fortalt at de er helt fantastiske samme hva de presterer, det er bare å ta en titt på Idol eller x.faktor. Her er det foreldre som skulle ha stoppet podene sine i døren hjemme. Jeg har selv stoppet en av mine håpefulle.

Hvis man som ung går rundt og tror at en sjef vi se gjennom fingrene med slurvfeil så tar man veldig feil dessverre:-((

Men generelt sett i blogg innlegg er det greit å skriv i vei med liv og lyst, men ikke gjøre det til en livsstil. Vi hadde ei bok som het: Øving gjer meister og det tror jeg på:-))

Oki...hehe...trur EG:-)) Usikker på om jeg fikk frem det jeg egentlig mener...men pytt...

Livet mitt som klarsynt.

11.04.2011 kl.21:09

krimbloggen:Hei igjen.Jeg tror jeg gjorde det klart at jeg skilte mellom de som faktisk har et problem og de som ikke har det.Poenget mitt er at de som virkelig har et problem sliter med det og leser man da fks i en blogg at man gjør et nummer av skrivefeil,kan det i verste fall føre til at vedkommende som har skrive og lesevansker lar være å skrive i frykt for å bli irettesatt for noe som man ikke kan hjelpe for.Ja,øvelse gjør mester og derfor ser jeg ingen hensikt med å påpeike skrivefeil heller.Det bruker å komme seg av seg selv.

Når det er sagt så må jeg si meg enig med deg i denne "slurvingen" som har oppstått spesielt på sms,jeg gremmes jeg også og forstår lite av det,men jeg tror at det er en "fase" det også som "ungdommen" må igjennom.Det vi kan gjøre er å konsekvent nekte å svare eller skrive på samme måte,det hjelper.Det er snakk om å "gå fremfor med et godt eksempel" og det går aldri feil samme hva det gjelder.

Jeg oppdager også skrivefeil jeg selv har gjort - etter fks.postet et innlegg - grrrr - det irriterer meg akkurat nok til at jeg bestemmer meg for å "skylde" på tregt tastatur for så å glemme det helt.

Takk så mye for kommentar og ha en fin kveld.Hilsen synskepeggy.

Inger J

11.04.2011 kl.21:12

Det er så deilig og ikke være perfekt.

respekter hverandre med de feil og mangler som et menneske kan ha, er noe alle burde huske.

Jeg vet at mange strever for og være feilfri, men jeg har til dags dato ikke møtt noen som ikke gjør feil!!

Alle må få ytre det de vil uten at det skal sitte noen og hakke løs på andre. Selv om de ikke tenker samme baner, skriver like perfekt som de mener de gjør.

Men jeg blir glad når en med dysleksi , sier selv at vedkommende har det. Da er det mye lettere og ikke tenke negativt.

krimbloggen

11.04.2011 kl.21:20

Hehe...ja sånn var det:-) Og det så jeg at du skrev... Skrivegleden skal man fremelske! Og en god ting er det med bloggverdenen, ungdommen skriver i vei av hjertens lyst og sånn var det i allefall ikke på min tid:-))

Vi brukte i grunnen tiden på å henge på hjørnet og røyke mest mulig sigaretter. Haha...

Ha en fin kveld Peggy:-))

Livet mitt som klarsynt.

11.04.2011 kl.21:25

Inger J:Jeg er helt enig med deg,slik tenker jeg også.

Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

11.04.2011 kl.21:32

krimbloggen:Jeg kjenner meg (litt) igjen,ja.Det var sigaretter og gutter som var hovedinteressen i min "ungdom" også.Og selv om det er en av interessene til ungdom i dag også,så er det allikevel så mye mer i tillegg som vi ikke hadde.Og jeg har faktisk tillit til at ungdommen bruker alt de har tigjengelig for seg på en god og fornuftig måte,men som med alt annet så finnes det noen unntak fra regelen her også.Jeg vet ikke helt,men kanskje det er lov å håpe på at verden har gått fremover på en god måte,skrivefeil eller ikke.

Hilsen synskepeggy.

11.04.2011 kl.22:56

Jeg har skrevet så lenge jeg kan huske,og jeg har som så mange andre en god del skrivefeil som jeg ikke merker før etter jeg har skrevet noe,da jeg til tider skriver veldig fort og bare må få det ned.Jeg er heller ikke flink med å vite når jeg skal bruke komma,men jeg tror de fleste forstår hva jeg skriver,så er det de da som rakker ned på andre for å være ordblinde,noe jeg syns er helt tåpelig da det ikke er noe noen kan noe for.Vi har alle våre feil og skavanker,og de som hele tida skal kritisere for måten man skriver på,eller rakke ned på andres utseende eller v'æremåte..Vel de har bare problemer med selvtilliten,det er jo synd på de.

Når vi er inne på skriving,jeg har vært innom bloggen din flere ganger og må si jeg liker måten du ordlegger deg på,syns du er flink!

For rettskriving

13.04.2011 kl.20:13

Jeg mener at om en ikke kan skrive rettskriving og bruke rett oppbyggning av setninger; og tegnsetting, da synes jeg heller en får la være å skrive.

Først får de lære seg å skrive rett, så får de skrive.

Livet mitt som klarsynt.

13.04.2011 kl.21:15

For rettskriving:Det er din mening og den må du bare ha,men heldigvis så er det ingen som har kommentert her som er enig med deg.

Hilsen synskepeggy.

Skriv en ny kommentar

Livet mitt som klarsynt.

Livet mitt som klarsynt.

53, Bergen

Jeg er klarsynt og har vært klarsynt hele livet.Jeg har en stor lidenskap for det åndelige og lever hver dag i takt med min egen åndelighet og i mitt eget tempo.Jeg er svært kritisk til det kommersielle alternative miljøet og mener at det alternative miljøet i alt for stor grad bidrar til at man får oppfatning av at åndelighet,klarsyn,healing og alt annet innen det åndelige er uoppnåelig for alle andre enn dem selv - det er det ikke,det er tilgjengelig for alle og det er helt gratis.Jeg håper at denne bloggen og mine erfaringer kan bidra til å lette litt på det mystiske sløret og at flere finner sin egen åndelighet og tar det store steget mot å våge å leve i den på sine egne betingelser og bare dem.Ett av mine mange motto i livet er det faktum at en person kan gjøre mye,en stor forskjell,hele forskjellen faktisk i en gitt situasjon og alle slike situasjoner må ønskes velkommen som det de er - gaver.Historien som fremdeles følger meg hver dag er historien om jenta,presten og sjøstjernen.Den enkle filosofien er så lett å følge og så sann. Ellers er jeg svært samfunnsengasjert,er interessert i det aller meste som skjer i verden og har en bestemt mening om mangt og mye. Hilsen synskepeggy.

Kategorier

Arkiv

hits