Begrensninger - muligheter.

At man selv er i sorg eller andre tunge omstendigheter betyr ikke at man ikke kan og skal forstå andres måter å reagere på.Å hevde at det er feige og svake mennesker som ikke viser omsorg ved sorg blir helt feil for meg.At mennesker som har lignende historier å fortelle vender seg til andre med samme erfaring som de selv har ,er menneskelig,normalt og bør være fullt forståelig.Det har ingenting med å ta fokus fra den sørgende eller "kuppe" oppmerksomhet å gjøre.Det er temmelig egoistisk om man har den holdningen at man ikke vil høre på andre før andre  har hørt på meg først.Det er å vise lite respekt for andre og hva andre sliter med,og det kan virke som om noen påberoper seg å sørge mer og forlanger å få mer oppmerksomhet enn andre.Det er ingen som sørger mer eller oppfører seg "verre" enn andre i sorg.En slik holdning virker bare begrensende om man ønsker å komme litt videre.

Man kan pålegge seg selv mange begrensninger med sine egne holdninger når man opplever sorg og tunge stunder,og noen ganger kan man mistenke at den sørgende ikke selv ønsker å komme videre,men vil befinne seg der man er.Og det kan ha flere årsaker,bla.oppmerksomhetet som man ellers ikke hadde fått,og den oppmerksomheten er ikke positiv på sikt.

Når man opplever død,sorg og sorgprosesser er man ved selve kjernen av livet og det som livet egentlig handler om,man havner der helt ufrivillig og når man først er der starter en uungåelig prosess.Det er helt naturlig at mennesker rundt vil åpne seg å fortelle sine  - ofte meget sterke - historier og som man kanskje har vært ensomme om hele livet,det er også en del av den uungåelige prosessen og den bør ønskes mer enn velkommen.

At man sørger eller opplever andre tunge stunder selv betyr ikke at man ikke skal være åpen for andre og andres behov for hva det måtte være.Å være åpen og være der for andre kan (og vil) føre til fantastiske relasjoner som man ellers ikke hadde fått,innsikt som man ellers ikke hadde fått og stor visdom som man ellers ikke hadde fått.

Sorg forandrer livet,men man velger selv om forandringen skal være god og positiv,eller negativ og begrensende.

Det finnes ingen fasit eller mal på hvordan man forholder seg til eller reagerer på sorg,sorgarbeid eller i møte med dem som er rammet.Utgangspunktet må være at enhver reaksjon og "håndtering - i den hensikt å prøve å komme litt videre og kunne leve med sorg - er akseptabelt.Å påta seg oppgaven med å legge mal eller komme med et fasitsvar er ikke bra ,og tyder på lite innsikt og forståelse for andres reaksjoner og handlinger,også sine egne faktisk."Fasitsvarene" stemmer ikke med virkeligheten og virker meget begrensende med tanke på den "rikdom" og visdom man kan få om man bare åpner for muligheten for at den er der.Og til det bidrar i høyeste grad alle mennesker man møter,samme hvor feige og svake man tror at de man møter er.

Det er ikke hva som skjer med oss som er det viktige,det er hva man gjør med det og hvordan det påvirker hver enkelt videre i livet som betyr noe.Om man kan løfte blikket og ta fokuset vekk fra seg selv,egen person og egen sorg og "behov" for oppmerksomhet,er det bare en selv som setter grenser for hva man får igjen.Fordi at man oppdager,idet man løfter blikket at man ser alt på en ny måte.Det betyr ikke at sorg og savn blir borte eller mindre,det betyr bare at man får så mye mer i tillegg.

Hilsen synskepeggy.

4 kommentarer

til ettertanke ja... du skriver godt :)

Livet mitt som klarsynt.

14.04.2011 kl.11:30

Sarah's Hverdag ..trening og ':Takk så mye.Jeg skriver hva jeg oppriktig mener og har erfart.Jeg tror jeg har ganske så godt grunnlag for å uttale meg slik jeg gjør her med bakgrunn i hva jeg selv har opplevd og stadig opplever.

Hilsen synskepeggy.

sisselfish

14.04.2011 kl.11:40

God dag Peggy!

Ett kjempe innlegg fra deg i dag :) Det første som slo meg her når jeg leste igjennom innlegget var;FIGHT OR FLIGHT teorien. Nei det er ikke fasit på sorg. Når mennesket har en fri vilje til selv å velge hvordan man skal forholde seg til f.eks død. Mange mennesker jeg har møtt igjennom årene har selvsagt sin måte å sørge på ved tap av ektefelle,barn,venn etc. Noen lukker seg helt inne,andre overøser deg med sorgen sin. Så fasit er det ikke. Man vil ikke tro,man nekter å innse,man velger noe annet for å komme videre,mulighetene er mange.Menneskets frie vilje "kicker" inn som en overlevelses faktor.

Jeg vil bruke meg selv som ett eksempel på sorg her. I 1995 mistet jeg min beste vennine og sønn i en tragisk husbrann(ulmebrann) Den dag i dag fatter jeg ennå ikke at de er borte. Jeg tar meg ofte i å savne henne og tenke på henne.I begynnelsen var jeg bare tom innvendig,som ett stort sår.Så kom sinnet,frusterasjonen og håpløsheten. Det varte i så mange år at jeg aldri trodde dette skulle forsvinne. Hver gang jeg var på graven deres så gråt jeg,kjente savnet komme tilbake.

Så begynte jeg å nekte at jeg gikk igjennom sorg prosessens faser,mente selv at jeg hoppet litt hit og dit,ser jeg på det i dag så tenker jeg som så,jeg har vært igjennom fasene og prosessen,men er ennå litt hit og dit i det å bearbeide savnet og opplevelsen med tapet av min beste venninne og hennes sønn.

Jeg tror mennesket rundt oss har ulike prosesser i sorgen,og at de vender tilbake til begynnelsen nå og da,i form av minner som gjør de emosjonelle/triste.Så fornekter de/vil ikke tro at personen er borte og at det er bare minner igjen. Til sutt sitter vi å sier,"ja om nå den og den hadde vært her nå" Likevel så savner vi de,snakker om de, og trenger de i livet våres selv om de er borte.

Blogger klemz Sissel

Livet mitt som klarsynt.

15.04.2011 kl.09:10

sisselfish:Sorg er et vanskeligt tema,det er ikke alltid fordi at død og sorg er noe man prøver å unngå,men fordi at alle opplever det så forskjellig.Jeg må også ta utgangspunkt i meg selv og egen erfaring her.

Nå i ettertid vet ikke jeg om jeg har sørget,iallefall ikke slik som "fasitsvar" sier at man skal.Det jeg vet er at livet som jeg kjente det var over den morgenen.Det er så mange spørsmål fremdeles ang.ulykken og hvordan det var mulig at det kunne skje,jeg skriver en del om det her i bloggen.

Jeg blei ikke sint og har heller ikke vært det,mer undrende og tankefull.Jeg savner sønnen min hver eneste dag og det går vel ikke en time uten at jeg har ham i tankene i en eller annen forbindelse og det er alltid små ting som påminner meg.Jeg har funnet meg en "akseptabel måte for omgivelsene" å innkludere ham i hverdagen min uten å virke fullstendig gal på andre.Jeg føler at jeg har kontakt med ham og han er her like fort som tanken.Spørsmålene mine om ulykken,som ingen andre har kunnet svare meg på,har jeg fått svar på i tur og orden.Og i starten var alltid "beskjeden" at du får vite alt når du er klar til å ta imot.

Det var mange som savnet ham og mange søkte til meg for å få en slags trøst eller ro,derfor måtte jeg sette meg selv og mine ting til side ganske ofte,i ettertid ser jeg at det var noe av det som hjalp meg gjennom den første tiden.Jeg hadde fastlegen min,en fantastisk mann,som fulgte meg opp tett i starten.Han virket tilsynelatende helt upåvirket og uinteressert i sorgen og hva jeg gikk igjennom.Han hadde holdningen : dette har skjedd og du må lære deg å leve med det.Mange ganger gikk jeg derifra med følelsen av at han var helt ufølsom og forsto ingenting.Jeg skjønte ikke hva jeg skulle til han å gjøre,for der fikk jeg ingen hjelp.Men han forsto alt,han oppførte seg mot meg akkurat som han skulle,og han tok meg og sorgen min på helt riktig måte.Det var han som fikk meg til å stille det meget viktige såpørsmålet : hvorfor IKKE meg.

Etter at sønnen min blei død kunne jeg velge veien videre,jeg kunne "gitt meg over i sorg" eller jeg kunne fortsette fremover,ta del i livet,rett og slett.Jeg forsto at "å gi seg over" er mer akseptert og får mer "forståelse" enn om man velger å ikke gjøre det.Gjør man det ikke kan man bli beskyldt for både det ene og det andre.Ufølsom,i sjokk stakkar osv,var bare noe av det jeg fikk høre om meg selv.Når jeg tenker på min sønn,livet hans og hva han ønsker av meg videre, er jeg ikke i tvil om at jeg valgte rett ved å gå fremover og ta del i livet.

Ha en fin dag,sisselfish.Hilsen synskepeggy.

Skriv en ny kommentar

Livet mitt som klarsynt.

Livet mitt som klarsynt.

53, Bergen

Jeg er klarsynt og har vært klarsynt hele livet.Jeg har en stor lidenskap for det åndelige og lever hver dag i takt med min egen åndelighet og i mitt eget tempo.Jeg er svært kritisk til det kommersielle alternative miljøet og mener at det alternative miljøet i alt for stor grad bidrar til at man får oppfatning av at åndelighet,klarsyn,healing og alt annet innen det åndelige er uoppnåelig for alle andre enn dem selv - det er det ikke,det er tilgjengelig for alle og det er helt gratis.Jeg håper at denne bloggen og mine erfaringer kan bidra til å lette litt på det mystiske sløret og at flere finner sin egen åndelighet og tar det store steget mot å våge å leve i den på sine egne betingelser og bare dem.Ett av mine mange motto i livet er det faktum at en person kan gjøre mye,en stor forskjell,hele forskjellen faktisk i en gitt situasjon og alle slike situasjoner må ønskes velkommen som det de er - gaver.Historien som fremdeles følger meg hver dag er historien om jenta,presten og sjøstjernen.Den enkle filosofien er så lett å følge og så sann. Ellers er jeg svært samfunnsengasjert,er interessert i det aller meste som skjer i verden og har en bestemt mening om mangt og mye. Hilsen synskepeggy.

Kategorier

Arkiv

hits