Ytringsfrihet ???

Demokrati,åpenhet,ytringsfrihet er noe alle har tatt for gitt og alltid har vernet om.Det har vel aldri vært satt så mye fokus på som nå i disse dager i forbindelse med terrorangrepet.Da er det virkelig ett tankekors og en skremmende tendens å se at det virker som om det er det motsatte som skjer.

Nå settes det store ressurser inn for å drive den reine klappjakt på bloggere,både anonyme og ikke anonyme og anonyme kommentarer i kommentarfeltene i så og si alle nettsamfunn.Nå er det plutselig viktigere å ha de riktige meningene enn det er å ytre sin egen mening.Det diskuteres om man skal få fortsette å uttale seg anonymt eller om man skal måtte oppgi navn og personalia for så å få uttale seg.Er man ikke anonym må man være meget påpasselig med å mene de rette meningene og færre og færre meninger synes å være akseptable.Man risikerer til og med å miste helt greie leieforhold som har fungert helt utmerket med den begrunnelse at man ikke har de rette meninger.

Man skal plutselig være både grei og snill og "tollerant" og aller helst invitere så mange muslimer man kan hjem på middag (eller var det te ?).Det er også ett tankekors når man vet at muslimers fremste mål er å drepe alle kristne.Jeg er en kristen,men mitt fremste mål er ikke å drepe alle muslimer...

Nå har det skjedd,merkelig nok,at det man før kunne si fritt må man være forsiktig med å uttale seg om.Man har havnet i en situasjon der det ikke lenger er greit å kalle en spade for en spade.Det får meg til å tenke på alle de fine taler i det siste om mer åpenhet,mer ytringsfrihet osv,kan disse talerne ha visst at de ville oppnå det motsatte av hva de sa at de mente,omvendt psykologi kan brukes i alle sammenhenger..Hvor mye åpenhet,ytringsfrihet og demokrati har man oppnådd om det motsatte blir resultatet ? Det man sier at man ønsker trenger ikke være det man ønsker å oppnå i det hele tatt.Det har vel aldri blitt lagt så mye,eller forsøkt lagt så mye knebel på ytringsfriheten som nå.

Man kan ikke uttale sin oppriktige mening om politiets redningaksjon under angrepet påUtøya.De er hyllet som helter,mens alle vet at det ikke riktig er sannheten.Alle vet at det forekom store svikt i rutinene.Hvem har ikke hørt om samtalen mellom en fortvilet far og politiet ? Svikten startet allerede der,med den telefonsamtalen.Man vet det,men skal ikke si det.

Mange er faktisk enig i deler av det såkalte manifestet til gjerningsmannen,mange mener at mye av det har noe for seg.Kanskje til og med noen politikere også er enig i deler av det,jeg ser ikke bort i fra det.Men å si det,det kan man ikke.

Alle er enige i at det politiske toppmiljø med AP i spissen håndterte krisen på en glimrende måte.Det er også jeg enig i.Men man glemmer detaljene,hva som egentlig har blitt sagt og ikke sagt.Store flotte ord som selvsagt er på sin plass i en slik stund,men som bare bidrar til å øke forskjellene mellom dem som er og dem som ikke er.Det hele virker litt,rett og slett, velkalkulert og falskt på meg.Alt man sa og gjorde både i flotte taler og ellers ville virket mye mer troverdig på meg om man hadde husket at samme helg som massakren omkom det fire unge under 20 år i forskjellige ulykker her i landet.Hvor er sammhold og innkludering ? Det finnes en sannhet,det kan være langt i fra ord til handling.

Store ord om mer åpenhet,mer demokrati,mer samhold,mer ytringsfrihet og mer av både det ene og det andre,er jo fint det,men så langt ser det ut for meg at alt dette,som helt sikkert er sagt med de beste intensjoner der og da,går den motsatte veien.

Kanskje,når sjokket og sorgen har lagt seg og kommet litt på avstand,når livet er tilbake i det samme gamle vante,når noen avgifter til staten har økt kraftig,kan man igjen kalle en spade for en spade....

Hilsen synskepeggy.

5 kommentarer

ufo

08.08.2011 kl.16:37

Enig med deg. På mange nettsteder kan man ikke utale seg uten å skrive e post adressen. Jeg synes at alle bør kunne utale seg anonymt i hvertfall i komentarfelt og slik.

Politiet gjorde så godt de kunne på utøya,men synes ikke at de gjorde en god nokk jobb. De kunne godt ha vært litt raskere ute synes jeg.

Veldig enig i det du sier at ikke ytringsfriheten holder mål. Vi bør ha et enda mer åpnere samfunn.

Toril

08.08.2011 kl.18:55

Jeg er helt enig med deg! På blogspot hvor jeg blogger bruker de fleste av oss bloggere en innstilling slik at anonyme ikke får kommentere, men kun de som har en googlekonto! Nå for tiden har blogspot store problemer ved at vi bloggere ikke får skrevet kommentarer på bloggene til hverandre, og eneste løsningen for oss nå for tiden er å sette innstillingene på at anonyme får kommentere. Særlig gjelder dette nye bloggere som nylig har åpnet seg en blogg der.

Det som kan være skummelt ved å la anonyme kommentere er at det kan komme inn kommentarer som går langt over streken. Selv om det er ytringsfrihet på nettet, har alle som kommenterer rundt om på nettet og f.eks blogger ansvaret for å holde oss til det som kalles for normer og regler med hvordan man ytrer seg! Tross ytringsfriheten er jeg tilbakeholden å skrive hva jeg mener i store samfunnsspørsmål, for hva om det jeg mener blir mistolket i verste mening! Jeg personlig er livredd for at noen skal stemple meg som rasist, nettopp fordi jeg stiller meg kritisk i innvandrerspørsmålet, men jeg må poengtere at jeg ikke har noe i mot innvandrere.

Det blir så tosidig. Her snakkes det om demokrati og ytringsfrihet, men samtidig så må man passe seg med hvordan man uttaler seg. Negativ uttale f.eks om innvandrere kan misforstås av mange.

Ønsker deg en kjempefin mandags kveld!:)

Livet mitt som klarsynt.

09.08.2011 kl.14:42

ufo:Det burde være en rett man har å kunne ytre seg fritt på nett og andre steder,anonymt om man ønsker.Det er helt umyndiggjørende å måtte oppgi noe som helst personalia for å få si sin mening.

Jeg er redd for at etter dette blir ytringsfriheten kneblet enda mer enn før.

Politiet gjorde sikkert så godt de kunne,men er enig med deg i at det ikke var godt nok.De har jo sine instrukser å følge som ikke alltid er til dem som trenger deres hjelp sitt beste.

Takk så mye for kommentar og ha en fin dag.Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

09.08.2011 kl.15:04

Toril:Takk så mye for denne kommentaren,Toril,her skriver du nettopp det jeg vil frem til.Når du føler at du ikke kan si din oppriktige mening i redsel for å bli stemplet som både det ene og det andre er det ikke ytringsfrihet i det hele tatt,det er faktisk det motsatte.Nå,mer enn noen gang opplever jeg kritiske røster om man er uenig i fks den uhemmede rosen politiet har fått i etterkant av tragedien.Men sammtidig slutter jeg meg helt og fullt til hyllest av ambulansepersonell,sivile redningsaksjoner fra egen båt med livet som innsats og ikke minst den modige 11 åringen,det er de virkelige heltene,men det har ikke blitt omtalt så mye.

Om noen ønsker å uttale seg anonymt må det være helt greit.Det er opp til vedkommende bloggeier som får ugreie kommentarer å tilbakevise helt hårreisende kommentarer.Det går som regel greit å dempe ned en debatt som kunne blitt stygg.Det kan ikke bli slik at om bloggeier velger å la alle kommentarer stå (med tilsvar eller motsvar) så betyr det at bloggeier automatisk synest at anonyme kommentarer som antyder fks drap,rasisme,hat mot enkelte grupper er helt greit og at man er enig.Jeg synest tvertimot at det er serdeles viktig å få frem alle meninger gode som dårlige,det er den eneste måte man kan få protestert på utidige kommentarer på og la folk med slike meninger få vite hva andre synest om dem.Ansvaret til bloggeier kan kun bestå i at man "slår i hjel" slike meninger etterhvert som man får dem og det skal og må skje i full offentlighet.

Allerede,som følge av terroren ser man at ytringsfriheten,demokratiet,åpenheten strammes inn og disse ordene gjør seg best på papiret,i praksis så fungerer de ikke.

Man må ta til orde,steppe opp og protestere mot denne utviklingen,men først må man se den,det er ikke alle som gjør det.

Ha en kjempefin tirsdag,og takk igjen for den oppklarende kommentaren.Hilsen synskepeggy.

Marthe.

15.08.2011 kl.13:48

Jeg legger denne teksten til side, så kan jeg kanskje lese den og kommentere etterpå! :-)

VIL DU AT DIN BLOGG SKAL BLI VURDERT? KLIKK DEG INN HER, OG FÅ EN BLOGGVURDERING:

http://martyel.blogg.no/1313408273_vil_du_ha_en_bloggvur.html#comment

Ha en fin dag! :-)

Skriv en ny kommentar

Livet mitt som klarsynt.

Livet mitt som klarsynt.

53, Bergen

Jeg er klarsynt og har vært klarsynt hele livet.Jeg har en stor lidenskap for det åndelige og lever hver dag i takt med min egen åndelighet og i mitt eget tempo.Jeg er svært kritisk til det kommersielle alternative miljøet og mener at det alternative miljøet i alt for stor grad bidrar til at man får oppfatning av at åndelighet,klarsyn,healing og alt annet innen det åndelige er uoppnåelig for alle andre enn dem selv - det er det ikke,det er tilgjengelig for alle og det er helt gratis.Jeg håper at denne bloggen og mine erfaringer kan bidra til å lette litt på det mystiske sløret og at flere finner sin egen åndelighet og tar det store steget mot å våge å leve i den på sine egne betingelser og bare dem.Ett av mine mange motto i livet er det faktum at en person kan gjøre mye,en stor forskjell,hele forskjellen faktisk i en gitt situasjon og alle slike situasjoner må ønskes velkommen som det de er - gaver.Historien som fremdeles følger meg hver dag er historien om jenta,presten og sjøstjernen.Den enkle filosofien er så lett å følge og så sann. Ellers er jeg svært samfunnsengasjert,er interessert i det aller meste som skjer i verden og har en bestemt mening om mangt og mye. Hilsen synskepeggy.

Kategorier

Arkiv

hits