Dillemma !

 

Dette utspillet er svært lite gjennomtenkt og kan i verste fall gjøre deler av jobben til mange som jobber i omsorgsyrker svært vanskelig,da mye av jobben består i å veilede,hjelpe,råde,foreslå osv.Det er ikke bare demente som kommer inn under gruppen som omtales som "et problem at de har stemmerett".Det gjelder vel nesten alle som er under omsorg av verge.

Jeg vil iallefall reservere meg mot å veilede,hjelpe,råde eller diskutere politikk med "mine" brukere om jeg risikerer å bli beskyldt for valgfusk i ettertid.Grensen mellom forleding og veiledning er syltynn.

Dette utspillet føyer seg pent inn i rekken av at teori er en fin ting,i teorien fungerer alt utmerket.Ingenting er fullt så enkelt i praksis.Det får man erfare gang etter gang.

Jeg har merket meg at SV har begynt å tråkke ned dørene på diverse sykehjem i det siste,kan det være at de har fått en "god" ide.Det kalles jo ikke valgfusk i de kretser,det kalles valgkamp.

                    Hilsen synskepeggy.

 

Problematisk at demente får stemme.

Ingrid og Erling Bonde (Foto: Ina Hviding)

Erling Bonde synes hans dementsyke kone Ingrid bør få beholde stemmeretten, uavhengig av hennes tilstand.

Foto: Ina Hviding

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er problematisk at alle demenssyke i Norge har stemmerett, selv om noen ikke kan huske eller kommunisere hvilket parti de ønsker å stemme på.

I disse dager har 70 000 demente har fått valgkortet i posten. De har i likhet med alle over 18 år stemmerett ved kommunevalget i høst.

Professor og valgforsker Frank Aarebrott frykter at demenssyke kan bli utnyttet til valgfusk.

 Jeg har hørt ganske stygge historier fra sykehjem om at slike ting har skjedd, sier Aarebrot til NRK.

Han mener det ville ha vært ideelt om man hadde en vurdering av individets evne til å forstå verden rundt seg for å kunne stemme.

 Motargumentet går ut på det om det er praktisk. Det vil føre til at man må sette i gang en rekke psykiatriske vurderinger av mange personer, sier Aarebrot.

Frank Aarebrot (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

Frank Aarebrot

Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX
 

 Betenkelig å frata stemmeretten

Ingrid Bonde (59) er en av 70 000 demenssyke i Norge og bor på et sykehjem en times kjøretur utenfor Oslo.

Hennes ektemann Erling Bonde er delvis enig med Aarebrot, men mener temaet er vanskelig.

Han forteller til NRK at Ingrid kan tenke seg hvilket parti hun ønsker å stemme på.

 Men hun klarer ikke å uttrykke det. Det blir ledende spørsmål som hun kan svare på. Det blir vanskelig å vurdere ettersom hun noen ganger svarer ja når hun egentlig mener nei, sier Bonde.

Han mener likevel at det er meget betenkelig å frata noen stemmeretten.

 Det er en menneskerett som det er veldig alvorlig å rokke ved, sier Bonde til NRK.

 Alle som vil stemme, får stemme

Det blir holdt forhåndsvalg ved sykehjemmene over hele landet. 80 prosent av de som bor på norske sykehjem har symptomer på demens.

 Alle som vil stemme, får stemme, sier Kjetil Bjørnsrud, informasjonsleder for valget i Oslo.

Bjørnsrud forteller at det blir satt opp valgavlukker, lagt frem stemmesedler valgurner og på samme måte som i et vanlig valglokale.

 Det er ingen andre regler for forhåndsvalget ved sykehjemmene. Dersom beboerne trenger hjelp under stemmegiviningen, har vi medarbeidere som kan hjelpe til, sier Bjørnsrud.

 De har selvsagt ikke lov til å verken påvirke eller tolke hvilket parti beboeren ønsker å stemme på under valget.


 

 

6 kommentarer

Kult! Du er klarsynt! :-) Kanskje jeg skal bestille time. :-)

Iceman

27.08.2011 kl.23:36

Hei Synskepeggy. :-)

Skjønner dilemmaet. Må jo være helt umuligt å "hjelpe" de som ikke hverken forstår seg på politikk eller husker noe... å stemme uten å påvirke dem...

Kunne like godt hold lapper med alle partiene foran dem og sakt: trekk ett....

sisselfish

28.08.2011 kl.10:39

God dag Peggy :) Siden min ikke tilstedeværelse igjennom bloggen på lang stund. (Var bare snartur innom), så er det på tide å ta igjen det forsømte her. Jeg ser at dette er et dilemma for den som ennå har stemmeretten i behold, men når valges kval blir ledet i form av pleiere eller slekt er det ikke selvstendig lengre.

Det er ikke godt å si hvem som er såpass klar til å skjønne hva dette innebærer. Det finnes så mange ulike grader med dement hos de eldre. Selv om de beholder stemmeretten så mener jeg at man kan snakke med de om dette og finne ut av hvor mye som blir oppfanget og hvilken grad de finner dette interesant. Det er ikke det samme som at de skal plukke denne retten fra de med en gang en slik diagnose er stillt. Vurdering er nok løsningen.

Bra tema Peggy :)

Blogger klemz Sissel

Livet mitt som klarsynt.

28.08.2011 kl.10:40

Iceman:Dette er nok et eksempel på at teori og praksis ikke lar seg forene.Ditt foslag til å avgi stemme,trekke lapp,er et like godt forslag som noe annet.Jeg har reservert meg mot å veilede og hjelpe noen til å avgi sin stemme der jeg jobber,og det går greit,da jeg jobber på natt og da er det ikke naturlig å ta slike diskusjoner med brukerne uansett.

Det er brukere på min arbeidsplass som er både fornuftige,klartenkte og vet hva de vil og har ofte en god mening om div.politiske saker.Disse brukerne bør bruke stemmen sin,men det spørs om personalet legger ekstra innsats i å få det gjennomført,ingen vil bli beskyldt for å ha gjort noe man ikke har gjort.Hvor går egentlig grensen for å ha forledet eller veiledet,man må først deffinere den grensen,så kan man be om og forvente at personale utfører jobben.

Takk så mye for kommentar.Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

28.08.2011 kl.11:10

sisselfish:Takk for sist,sisselfish,hyggelig å høre fra deg igjen.Personale,som har tett kontakt med brukerne,ofte mye mer enn familiemedlemmer, er de best kvalifiserte til å vurdere om brukeren "vet" hva man gjør,hvorfor man gjør det osv.Personale er interessert i å hjelpe brukeren på alle måter som er til beste for ham/henne og ingen personale ville motsette seg å bistå og hjelpe til med å legge forholdene til rette slik at en bruker kan få bruke stemmeretten sin.Men det spørs om personale er fullt så "serviceinnstilt" på akkurat dette nå som dette utspillet er kommet på banen.Det er et dillemma for mange omsorgsarbeidere,men det burde ikke ha vært det.Jeg vil ikke følge en av mine brukere til valglokalet for så å bli mistenkeliggjort i ettertid.Jeg tror at det er mange omsorgsarbeidere som tenker som meg om dette nå.

Takk så mye for kommentaren.Bloggklem.Hilsen synskepeggy.

Allis

28.08.2011 kl.13:04

En kjent politiker besøkte et aldershjem utenfor Oslo. Han skulle hilse på alle som bodde der. Den siste han hilste på var en gammel dame, som satt for seg selv og smilte.

-Hallo! sa politikeren. -Vet du hvem jeg er?

-Nei, svarte damen vennlig. -Men jeg er sikker på at en av de som jobber her

kan fortelle deg det!...:O)

Her passer vel denne historien inn. hehehehe..

Skriv en ny kommentar

Livet mitt som klarsynt.

Livet mitt som klarsynt.

53, Bergen

Jeg er klarsynt og har vært klarsynt hele livet.Jeg har en stor lidenskap for det åndelige og lever hver dag i takt med min egen åndelighet og i mitt eget tempo.Jeg er svært kritisk til det kommersielle alternative miljøet og mener at det alternative miljøet i alt for stor grad bidrar til at man får oppfatning av at åndelighet,klarsyn,healing og alt annet innen det åndelige er uoppnåelig for alle andre enn dem selv - det er det ikke,det er tilgjengelig for alle og det er helt gratis.Jeg håper at denne bloggen og mine erfaringer kan bidra til å lette litt på det mystiske sløret og at flere finner sin egen åndelighet og tar det store steget mot å våge å leve i den på sine egne betingelser og bare dem.Ett av mine mange motto i livet er det faktum at en person kan gjøre mye,en stor forskjell,hele forskjellen faktisk i en gitt situasjon og alle slike situasjoner må ønskes velkommen som det de er - gaver.Historien som fremdeles følger meg hver dag er historien om jenta,presten og sjøstjernen.Den enkle filosofien er så lett å følge og så sann. Ellers er jeg svært samfunnsengasjert,er interessert i det aller meste som skjer i verden og har en bestemt mening om mangt og mye. Hilsen synskepeggy.

Kategorier

Arkiv

hits