Samlebånd kanskje.

Jeg får så rare assosiasjoner og bilder i hodet av å lese dette her.Bare ordene roboter og vaskemaskin nevnt i forbindelse med eldreomsorg blir helt feil for meg.

Dansk sykehjem skal vaske eldre i vaskemaskin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MASKINVASK: Slik fungerer den nye vaskeroboten som ble demonstrert på Præstehøjgården plejehjem i Danmark onsdag. Foto: Bo Amstrup

Dansk sykehjem skal vaske eldre i vaskemaskin

Roboter er for alvor blitt sluppet løs i eldrepleien.

Onsdag ble et nytt medlem av robotfamilien tatt i bruk på Præsthøjgården pleiehjem i den danske byen Horsens - en vaskerobot som dusjer de eldre fra topp til tå, i prinsippet litt som en bilvask, skriver B.T.

Stor interesse

Vaskemaskinen er ennå bare på prøvestadiet, men blir den en suksess i Horsens vil det ikke ta lang tid før den blir å finne på sykehjem over hele Danmark, ifølge utvikleren.

 Blir den godt mottatt vil badekabinen med stor sannsynlighet bli tatt i bruk i en lang rekke pleieinstitusjoner i Danmark. Og det vil komme billigere løsninger som en rekke danske virksomheter allerede har vist interesse for, sier Troels Oliver Vilms Pedersen ved Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi til B.T.

Roboten kan også bli aktuell for norske sykehjem.

 Opp til kommunene

Her i landet stiller KS seg positive til at kommunene tar i bruk ny teknologi innen pleie- og omsorgstjenesten.

 Om det er roboter som denne, eller andre løsninger, må kommunene selv finne ut av, skriver direktør Trude Andresen i KS Innovasjon og utvikling i en e-post til TV 2.

Andresen sier videre at KS oppfordrer kommunene til å ta i bruk utprøving, testing og evaluering av nye løsninger og ny teknologi, og legger til:

 Det er innbyggernes, brukernes og kommunens pleie- og omsorgsvirksomhet sine behov som skal dekkes.

Oftere dusj

Pleietrengende dansker på sykehjem får sjelden dusjet seg mer enn én gang i uken, noe som også er tilfellet på norske sykehjem.

- Dette kan ha noe for seg, sier Dag Bredal i Seniorsaken om «seniorvaskemaskinen» som skal tas i bruk i Danmark.- Dette kan ha noe for seg, sier Dag Bredal i Seniorsaken om «seniorvaskemaskinen» som skal tas i bruk i Danmark. © Seniorsaken Men den nye vaskeroboten skal sørge for at de ansatte på sykehjemmene får bedre tid og de eldre bedre hygiene.

 Jeg ville foretrukket dette framfor å dusje hver fjortende dag, sier informasjonssjef i Seniorsaken, Dag Bredal til tv2.no.

Slipper assistanse

En annen fordel er at maskinen gir økt privatliv for den som bruker den.

For i motsetning til den tradisjonelle dusjen, der pasienten må ha med seg en pleier for assistanse, blir pasienten liggende skjult bak gardiner inne i maskinen.

 Jeg tror mange ville syntes dette var hyggelig og mer behagelig enn å bli vasket av en fremmed av det motsatte kjønn. Jeg har ikke hørt om seniorvaskemaskiner før, men dette kan ha noe for seg. Jeg ville ikke avvist det, sier Bredal.

Advarer mot industrivask

Leder for Ældre sagen i Danmark er litt mer skeptisk.

 Det må ihvertfall være et frivillig tilbud og det skal være greit å si nei takk. For noen eldre vil badekabinen være en god løsning, mens den for andre vil være et klaustrofobisk mareritt. Det må tas hensyn til den enkeltes behov. Det skulle jo nødig bli en industrivask, sier sjefkonsulent Olav Felbo til B.T.


Ja, hva kan man si? Teknologi og fremskritt har virkelig kommet langt til fordel for menneskelig kontakt.

Hilsen synskepeggy.

4 kommentarer

Iceman

02.09.2011 kl.20:34

Hei Synskepeggy :-)

He, he artig sak den der....men ja, vaskemaskin og roboter høres ganske "malplassert" ut i eldreomsorgen ja.....

Maria<3

02.09.2011 kl.21:58

hmm . Vet ikke om jeg skal stille meg bare positiv til noe slikt , javisst kan dette være ett bra tiltak , og kanskje gjøre hverdagen bedre for noen eldre , da dem kan få dusje oftere..... Men hvor er vi på vei , det blir jo bare til att den ene utstyret avtar det andre.

Selvsagt vil sikkert enkelte eldre synes dette er bra , mens andre igjen overhodet ikke vil bli vasket i en slik , og det må taes stort hensyn til .. Personlig tror jeg ikke jeg ville lagt i en slik ....

Men Som pleier bør man hvertfall prøve selv, før man tar pasienter inni , man skal føle og vite av opplevelsen av det pasientene må gjennom ....

Men for dem som har vanvittige smerter og det er vondt bare man rører ved dem , så kan det nok kanskje bli mer behagelig og bare ligge på en slik og bli spylt / vasket ......

Men TID er noe som er viktig i eldreomsorg , har man tid kan man bruke det på og myke opp ledd , massere osv , før man skal dusje dem , i dag må alt gjøres så raskt ...

Livet mitt som klarsynt.

05.09.2011 kl.13:16

Maria:Det er noe helt feil i det bildet denne artikkelen skaper,enda mindre kontakt med de pleietrengende enn det allerede er.

Tid til samvær,kontakt og hjelp med de pleietrengende høres veldig bra ut,kan være at det er intensjonen og det bør det være,men det er slett ikke slik i virkeligheten.Mer tid innen pleie og omsorg betyr ofte mer tid tilbragt på kontoret og fremfor datamaskinen.Byråkrati og papirvelde har sneket seg inn der også,alt fra menylister til når man er på do skal rapporteres og slikt tar selvsagt tid,både for dem som skal skrive og notere hver minste lille ting,men tar også tid for dem som må lese og oppdattere seg på alt sammen,da det er en del av jobben.

Det er som om man ikke lenger forstår hvordan man kunne gjøre en god jobb i den tiden man hadde ti min overlapping,håndskrevne rapportbøker å oppdatere seg på før vaktskifte....

Takk så mye for kommentar og ha en fin dag.Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

05.09.2011 kl.13:31

Iceman:Huff,jeg liker ikke tanken på at dette kan bli en realitet.Dessverre blir det nok det om man ser innsparinger ved å ta i bruk prosjektet.

Hilsen synskepeggy.

Skriv en ny kommentar

Livet mitt som klarsynt.

Livet mitt som klarsynt.

53, Bergen

Jeg er klarsynt og har vært klarsynt hele livet.Jeg har en stor lidenskap for det åndelige og lever hver dag i takt med min egen åndelighet og i mitt eget tempo.Jeg er svært kritisk til det kommersielle alternative miljøet og mener at det alternative miljøet i alt for stor grad bidrar til at man får oppfatning av at åndelighet,klarsyn,healing og alt annet innen det åndelige er uoppnåelig for alle andre enn dem selv - det er det ikke,det er tilgjengelig for alle og det er helt gratis.Jeg håper at denne bloggen og mine erfaringer kan bidra til å lette litt på det mystiske sløret og at flere finner sin egen åndelighet og tar det store steget mot å våge å leve i den på sine egne betingelser og bare dem.Ett av mine mange motto i livet er det faktum at en person kan gjøre mye,en stor forskjell,hele forskjellen faktisk i en gitt situasjon og alle slike situasjoner må ønskes velkommen som det de er - gaver.Historien som fremdeles følger meg hver dag er historien om jenta,presten og sjøstjernen.Den enkle filosofien er så lett å følge og så sann. Ellers er jeg svært samfunnsengasjert,er interessert i det aller meste som skjer i verden og har en bestemt mening om mangt og mye. Hilsen synskepeggy.

Kategorier

Arkiv

hits