En konsekvens av bruk og kast samfunnet !!

Tusenvis av krigsveteraner er hjemløse
LEVER PÅ GATEN: Tusenvis av hjemvendte krigsveteraner lever som hjemløse i Storbritannia. Foto: COLOURBOX (illustrasjonsbilde)

 

Tusenvis av krigsveteraner er hjemløse

De tjenestegjorde i krigen for Storbritannia, men da de kom hjem igjen ventet en tilværelse som hjemløs.

 Den britiske avisen The Sun skriver fredag om veteranene som har gjort militærtjeneste i Irak, Afghanistan og Nord-Irland. Tusenvis av dem, inkludert soldater som nettopp er kommet tilbake fra Afghanistan, lever på gaten eller i hospitser.

Avsløringen kommer etter at avisen har avdekket at 8000 forsvarsboliger står tomme og ubrukt, til en årlig kostnad på 54 millioner pund ? over 500 millioner kroner.

 

Selvmedisinering med alkohol

Blant veteranene avisen har snakket med er Mark. Han var soldat i 20 år, og var i Nord-Irland, Irak og Afghanistan. I 2010 ble han dimittert fra forsvaret etter å ha blitt truffet av fem skudd fra Taliban-soldater.

Da han kom hjem igjen til Storbritannia trengte han behandling for posttraumatiske lidelser. Men ventelisten var lang, og han døyvet ventetiden med å selvmedisinere seg med alkohol. Han mistet kontrollen og mistet boligen sin. Nå bor han på hospits, hvor tyver for lenge siden har stjålet medaljene han fikk i militæret.

Jeg ble sendt hjem på medisinsk grunnlag, og min verden kollapset. Jeg skammer meg over å erkjenne at jeg tydde til alkoholen, sier 37-åringen til The Sun.

Les også: Krigsveteranen Paul: ? Jeg prøvde å ta livet av meg

Bygger eget soldathus

Avisen skriver videre at landet huser en «hel hær av hjemløse eks-soldater».

Tidligere major Ken Hames fra spesialstyrken SAS driver en spesiell veldedighetsorganisasjon. Han hanker inn veteraner og hjelper dem igjennom bygningsutdannelse. Under utdannelsen bygger de en boligblokk, hvor hjemløse krigsveteraner seinere skal få leie bolig.

Han sier til avisen at antallet hjemløse veteraner er sjokkerende. I løpet av en helg i Bristol plukket jeg opp 90 eks-soldater som levde på gaten. Én av dem var så syk at han døde, sier Hames til The Sun.

 På landsbygda er det verst. I Devon og Cornwall fant jeg et helt lite samfunn av tidligere soldater. De levde i skogen, og brukte sine overlevelseskunnskaper, sier han.

Les også: Har ikke oversikt over Afghanistan-soldater

Hindret av stoltheten

Han sier det er en skam å se tidligere soldater ende opp på gata.

 Å se tilstanden til enkelte av dem er veldig sterkt. En av dem ble truffet av fem talibankuler for litt over ett år siden, og nå er han hjemløs. Disse trenger omskolering og omkopling. Det er svært vanskelig, sier Hames.

Kjenner du lignende forhold i Norge? Tips oss!

SAS-majoren sier veien til total nød er kort for en hjemvendt soldat.

 Vi ser at ekssoldatenes nedstigning til kaos er svært rask. De mister friheten, kameratene og familien ? dette skaper enda mer kaos. Stoltheten deres hindrer dem fra å oppsøke sine regiment. Mye av arbeidet dreier seg om å bygge opp selvrespekten deres, sier Hames.

Den britiske regjeringen har fått krass kritikk for å neglisjere hjemvendte krigsveteraner. Statsminister David Cameron har sagt at regjeringen skal sette inn tiltak på å ivareta veteranene som sliter etter krigstjenesten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ignorering av krigsveteraner og og total mangel på vilje til å gjøre livet lettere for dem er ikke enestående for Storbritania.Behandlingen av krigsveteraner er et grusomt eksempel på bruk og kastmentalitet.Man kan virkelig bli fysisk dårlig når man leser at "ingen har oversikt over hvor mange soldater som har tjenestegjort eller som tjenestegjør i Afghanistan".Bryr myndighetene seg så lite,det kunne like godt vært snakk om rottene i kloakken,ingen har oversikt over dem heller...Er det slik myndighetene ser på soldater de ikke lenger har bruk for eller som ,av ulike grunner,ikke lenger kan tjenestegjøre.

Hilsen synskepeggy.

 

 

4 kommentarer

Bestemors krok

04.01.2012 kl.23:22

Jeg blir så provosert når jeg leser dette her....det er det samme som skjer i USA...de er helter når de kommer hjem, mange blir dekorert...men det tar ikke lang tid før de blir glemt. Disse veteranene har ofret så mye for landet sitt....og mange av dem går på sosialstønad, lever på gata etc....mange trenger hjelp til å fungere normalt i hverdagen...skammelig at de ikke blir tatt bedre vare på

Biija

05.01.2012 kl.00:45

Til dels skjer vel det samme i Norge også, om enn ikke i like stor grad, men det har jo vært i media om hjemkomne soldater som ikke får oppfølging. Disse har sett og opplevd ting som vi ikke engang kan forestille oss, og noen er ikke sterke nok til å takle det i ettertid. Uten oppfølging eller et godt nettverk kan det være lett for å bukke under, og derfra kan veien til gata være kort. Det er rett og slett en skam at ikke folk som har gjort tjeneste for sitt land med livet som innsats skal få den hjelpen de burde hatt krav på.

Livet mitt som klarsynt.

05.01.2012 kl.00:47

Bestemors krok:Heisan !

Naturlig nok er jeg svært opptatt av soldaters situasjon og ve og vel.Det er med tungt hjerte jeg må se på behandlingen de får.Det er under enhver kritikk.Følger med på situasjonen både i inn og utland og det er ingenting som tyder på at noen (myndigheter) vil steppe opp og bedre situasjonen for dem,heller tvert imot,dessverre.

Man ønsker at man kunne gjøre noe selv,men innser at det ikke er mulig annet enn å ta godt vare på soldat(er) som man selv kjenner personlig.Det hjelper litt.

Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

05.01.2012 kl.00:57

Biija:Hei,hei,Biija.

Det skjer i høyeste grad i Norge også.Norge er ikke bedre enn andre her.Men mitt inntrykk er at hjemkomne soldater er flinkere til å ta vare på hverandre her i Norge enn i andre land.

Hva soldatene opplever får man ett godt innblikk i om man leser boka til Emil Johansen "Brødre i blodet".Jeg har lest den og for meg blei den akkurat så sterk som jeg trodde at den ville bli.

En ting er klart for meg etter å ha lest boka,det er ikke soldatene som først og fremst bør lese den,det er alle de mange som kjenner soldater,familie,kjærester osv som bør lese den,det er vel verdt å få den med seg.

Jeg skreiv forresten et innlegg om boka "God bok - Bør leses",(ligger i arkivet fra desember 2011).Det kommer flere innlegg,men må bare få det litt på avstand først slik at jeg igjen kan være objektiv,nå så tidlig etter å ha lest den er jeg redd for at objektiv blir et fremmedord og at følelsene løper av med meg istedet og det er ikke så lurt.

Ha en fin kveld,Biija.Hilsen synskepeggy.

Skriv en ny kommentar

Livet mitt som klarsynt.

Livet mitt som klarsynt.

53, Bergen

Jeg er klarsynt og har vært klarsynt hele livet.Jeg har en stor lidenskap for det åndelige og lever hver dag i takt med min egen åndelighet og i mitt eget tempo.Jeg er svært kritisk til det kommersielle alternative miljøet og mener at det alternative miljøet i alt for stor grad bidrar til at man får oppfatning av at åndelighet,klarsyn,healing og alt annet innen det åndelige er uoppnåelig for alle andre enn dem selv - det er det ikke,det er tilgjengelig for alle og det er helt gratis.Jeg håper at denne bloggen og mine erfaringer kan bidra til å lette litt på det mystiske sløret og at flere finner sin egen åndelighet og tar det store steget mot å våge å leve i den på sine egne betingelser og bare dem.Ett av mine mange motto i livet er det faktum at en person kan gjøre mye,en stor forskjell,hele forskjellen faktisk i en gitt situasjon og alle slike situasjoner må ønskes velkommen som det de er - gaver.Historien som fremdeles følger meg hver dag er historien om jenta,presten og sjøstjernen.Den enkle filosofien er så lett å følge og så sann. Ellers er jeg svært samfunnsengasjert,er interessert i det aller meste som skjer i verden og har en bestemt mening om mangt og mye. Hilsen synskepeggy.

Kategorier

Arkiv

hits