Aktiv dødshjelp,eller ikke ?

Ser at debatten for eller imot aktiv dødshjelp er i ferd med å ta seg opp igjen rundt om på forskjellige nettsteder.Det kan virke som om både legestanden og myndigheter begynner å få et litt annet syn på dette enn det de før har hatt,nemlig,absolutt ikke under noen omstendigheter.Nå antyder flere at de er i ferd med å myke opp litt mer for muligheten for slik hjelp.

Debatten blir allikevel uklar og tåkelagt for meg når en lege som ga livsnødvendig blodoverføring til en kvinne tilknyttet Jehovas Vitner i ettertid fikk krass kritikk for å ha gjort det,altså reddet kvinnens liv.Hadde han ikke gjort det,etterkommet kvinnens ønske som ikke under noen omstendigheter ville motta eller godta blodoverføring, hadde han gitt aktiv dødshjelp.At han ikke hadde gitt aktiv dødshjelp i dette tilfellet skulle han altså i ettertid bli kritisert for.

Jeg forstår ikke helt,når er det riktig å gi aktiv dødshjelp,er det riktig i det hele tatt,eller er det riktig i noen tilfeller og andre ikke.Er det religiøs overbevisning som skal avgjøre hvorvidt det er riktig eller ikke.De aller fleste er imot aktiv dødshjelp,det aksepteres ikke uansett hvilken grunn den som ønsker hjelpen måtte ha.

Etter å ha lest litt om dette i dag er ikke forvirringen blitt mindre,men en ting er helt klar,leger utfører handlingen hver eneste dag i forskjellige sammenhenger.Kan man kalle det aktiv dødshjelp i tilfeller der pasientens hjerte fremdeles slår,men legene bestemmer seg for at om hjertet stopper vil de ikke foreta gjennopplivingsforsøk,eller om man slår av en respirator.Om det kan kalles aktiv dødshjelp foregår det langt oftere enn noen tror.Går grensen for å gi aktiv dødshjelp der pasienten selv kan gi uttrykk for sitt ønske,er man i stand til å be om det så skal man ikke få det.

Jeg er forvirret,som sagt,det eneste konkrete jeg har fått ut av å prøve å sette meg litt inn i debatten er at de som er i mot aktiv dødshjelp, er det utelukkende av moralske årsaker,sine egne moralske normer og ikke den som ber om slik hjelp sine.Det blir feil for meg.

Jeg er for aktiv dødshjelp og jeg støtter fullt ut dem som ønsker det.Man bør ha respekt for vedkommendes ønske om å få dø.Det minste man kan gjøre for dem som er i livets siste fase,uansett alder,er å la dem få forlate denne verden med et minimum av verdighet og selvbestemmelsesrett over eget liv.

Det har med respekt for menneskeverd å gjøre og forståelse for at noen faktisk ønsker å bestemme selv hvordan de skal dø.De som bestemmer seg for å be om hjelp til å dø har meget gode grunner for å be om det !

                           Hilsen synskepeggy.

 

 

31 kommentarer

Marie Alessandra

06.01.2012 kl.20:11

jeg er også for aktiv dødshjelp.

milagres

06.01.2012 kl.20:14

Et vanskelig tema, med hårfin balanse gang.. Dersom dette blir lov, hvem skal være dommeren?

Ida Christine

06.01.2012 kl.20:17

Jeg er helt for.. men det må jo kontrolleres litt.. en deppa 15 åring skal ikke kunne gå til legen å bestille tabletter for å ta livet sitt. Men en kreftsyk uten håp om å bli frisk burde virkelig kunne gjøre det. dersom de ikke vil pines 3 mnd ekstra skal de da få slippe det. VI hadde mye om dette på skolen da jeg gikk helsefag, og jeg knuste alle motargumentene til min kristne lærer, det eneste argumentet hun satt igjen med var "gud har sagt at det ikke er opp til mennesker å ta liv"..

bamboneyeho.blogg.no

06.01.2012 kl.20:23

enig med ida christine, men er også enig med lærer hennes. det er jo ikke opp til oss å ta andres liv, men enkelte burde slippe å pines te døden.

Elise

06.01.2012 kl.20:24

Som sterkt liberal og Venstre-person, er jeg veldig for aktiv dødshjelp. Hvis man er gammel eller syk (eller bare ikke vil leve), skal det være lov å ha en såpass selvbestemmelsesrett over sitt eget liv, som du sa. Jeg tror at det er få som vil dø som ikke klarer å ta sitt eget liv, og det er veldig forståelig.

Regjeringen skal ikke bestemme om du skal leve eller ikke. Én ting er å ha statsborgerskap, men at spørsmålet om liv eller død ligger i hendene på staten, blir for dumt for meg.

Ja til aktiv dødshjelp! Såpass respekt må staten ha for innbyggerne sine.

Livet mitt som klarsynt.

06.01.2012 kl.20:27

Ida Christine:Jeg tror ikke at en deppa 15 åring vil velge løsningen å gå til legen for å få piller å stappe i seg for å dø.Skulle en 15 åring velge å dø kalles det selvmord og ville nok helt sikkert velge andre måter å gjøre det på.Om så var at denne 15 åringen gikk til legen og fik piller for seinere å stappe dem i seg og dø,kan man ikke beskylde legen for å ha gitt aktiv dødshjelp,det blir å dra begrepet "å hjelpe til" alt for langt.

Kristne har iallefall en ting felles,de har ingen mening og ingen motargumenter mot noe,med mindre de finnes et bibelvers de kan henvise til.

Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

06.01.2012 kl.20:29

milagres:Dommeren er den som ber om hjelp til å dø,det skulle holde rikelig !! Ingen andre kan,etter min mening, bestemme eller sette seg til doms over den som selv tar avgjørelsen ang.eget liv.

Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

06.01.2012 kl.20:31

Elise:Takk så mye !

Kan bare si meg helt enig i kommentaren din her.

Hilsen synskepeggy.

Renate

06.01.2012 kl.20:31

Man må jæ selfølgelig se ann på personen, som Ida C skriver, en 15 åring som ønsker å dø burde ikke få hjelp med mindre personen er dødsyk.

Jeg husker selv min bestemor, hun var veldig syk etter å ha slitt med Huntington i flere år, heldigvis er hun på et bedre sted nå, men jeg kunne ha ønska at hun fikk hjelp til å ende livet tidligere for å sleppe å lide på slutten. Som en kristen så er det jo vanskelig å tenke på det at du hjelper noen med å dø, men vist det er for det beste, og det er ingen utvei, da sier jeg ja til aktiv dødshjelp!

shitfuckit

06.01.2012 kl.20:37

Jeg syns det er noe som burde være mer lov her enn det det er. Vil et menneske ikke leve lengre, hvem er vi til å tvinge dem til å gjøre det?

Livet mitt som klarsynt.

06.01.2012 kl.20:40

shitfuckit:Ja,helt enig.Aktiv dødshjelp burde være like selvfølgelig å gi til dem som ønsker det som å redde livet eller forlenge livet til dem som ønsker det.

Hilsen synskepeggy.

solkro

06.01.2012 kl.20:54

Jeg er imot og ikke av relegiøse grunner men av den enkle grunn at man skal aldri be noen andre om å ta livet sitt. Det kan føre til at man blir spurt om noe man ikke klarer å si nei til og at man må leve med skyld resten av sitt liv . Enten man svarte ja eller nei.

Jeg har sittet på dødsleier og vil påstå at de kjempet til siste slutt og at håpet varte nesten inntil døden kom.

Livet mitt som klarsynt.

06.01.2012 kl.20:58

Renate:Hei,hei.

Veldig trist å høre om din bestemor,men allikevel så fint å høre at du vet at hun er på et bedre sted nå,for det er hun !

Det er mange som gruer seg til sin siste tid med uhelbredelig sykdom,det skulle alle dem som sliter med fått slippe,da det legger umenneskelige byrder på dem som allerede må akseptere at de er dødssyke og snart skal dø,noe som er umenneskelig i seg selv.Det siste de trenger er stein til byrden.

Jeg mener forøvrig som deg,at en dødssyk 15 åring også bør få hjelpen om vedkommende ønsker det.Alder har ingen betydning.

Takk så mye.Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

06.01.2012 kl.21:01

solkro:Jeg kan ikke forstå at man skulle bære på et skyldspørsmål.Etterkommer man et inderlig ønske,vet man også med seg selv at man har gjort det rette.

Å kjempe mot død til det siste minutt kommer seg alltid av redsel for å dø og ikke redsel for å forlate livet.

hilsen synskepeggy.

solkro

06.01.2012 kl.21:12

Skyld eller ikke jeg må jo få lov å mene at det å spørre om å ta noen sitt liv er galt, jeg er heller ikke for dødsstraff.

Nå har det seg slik at minn mann var ikke redd for å dø for dette snakket vi mye om, men heller et håp om at det skulle komme en slags mirakel kur som gjorde at han kunne bli frisk. Han var vel heller lei seg for å ikke få leve. Vanskelig dette og alle må få lov til å mene hva de synes er rett.

At du er for er nemlig greit for meg, men jeg er ikke det.

Livet mitt som klarsynt.

06.01.2012 kl.21:56

solkro:Jeg respekterer din mening om dette.Jeg svarer min mening om ditt syn på skyld for resten av livet uansett hva man svarer på spørsmålet.

Jeg er også imot dødssraff,men det blir jo en helt annen diskusjon og passer i grunnen ikke inn her.Jeg er også imot abort og den diskusjonen passer heller ikke her.

Jeg vil heller se på et spørsmål om å gi aktiv dødshjelp som en siste ære (foruten å bære kisten til graven) til den som ber om det.Som sagt,den som ber om det har sine grunner og grunnene er aldri "lettvint løsning" for den det gjelder.

Hilsen synskepeggy.

solkro

06.01.2012 kl.22:04

Jeg kjenner litt på den og er glad for vi kan være enige om å være uenig.

For ellers ville det vært en kjedelig verden!

Ha en trivelig kveld:)

Anne Marie

06.01.2012 kl.22:15

Jeg er for aktiv dødshjelp i visse situasjoner og jeg er også for passiv dødshjelp. Noen ganger har mennesker det så vondt at det å la de leve er mishandel, hadde vi behandlet dyr slik som vi behandler mennesker hadde vi fått trøbbel.

Jeg håper det blir en lovendring som gjør at dette skal kunne være mulig for mennesker som ikke har mer håp igjen og bare smerter foran seg.

Livet mitt som klarsynt.

06.01.2012 kl.22:46

Anne Marie:Heisan.

jeg er enig med deg,noen ganger grenser det til mishandling å holde mennesker i store smerter og kun død i vente i live.Og det verste er at ofte er det pårørendes egoistiske holdninger som er årsak til det.

For noen år siden opplevde jeg å være så heldig å få "kontakt" med en mann som lå i koma.Han visste at han ville dø,han "fortalte" meg hvordan han hadde det i "ventetiden" og han "fortalte" meg litt om hvordan hans pårørende hadde det i denne tiden.Det var meget opplysende for meg,jeg har jo alltid hatt et litt annerledes syn på død og det å dø,denne mannen i koma bekreftet mye for meg som jeg allerede visste.

Jeg håper også på en lovendring,men tror ikke at det skjer,bla.fordi at i vårt byråkrati er det ikke plass for enkeltskjebner, noe som er helt nødvendig i en sånn sak som dette.

Ha en fin kveld.Hilsen synskepeggy.

Hylja

06.01.2012 kl.22:51

Hvis jeg noensinne blir så syk eller hardt skadet, så send meg til et land hvor de utfører aktiv dødshjelp! Da mormor lå på det siste med kreft, minket de mer og mer på den intravenøse næringen, og gav kun medikamenter til å lindre smertene. Mamma sa til meg at dersom hun endte opp på dette viset, så skulle jeg gi legene beskjed om det samme. Det er en belastning både for den syke og de pårørende at noen som lider så voldsomt skal ha vondt så lenge. Da er det nesten bedre å bare avslutte det hele på et "verdig" vis.

ufo

06.01.2012 kl.23:08

Jeg er for aktiv dødshjelp. Det er vondt å ligge i flere måndter i intens smerte som ikke tar stopp før du dør. Jeg mener at det er en riktig måte. Mange som skal dø har voldsome smerter den siste tiden før de dør. Det påfører også de pårørende smerte. Jeg synes det er slemt å holde dem i livet så lenge. Men det er greit å holde dem i livet,hvis pasienten vil det selv.

Livet mitt som klarsynt.

06.01.2012 kl.23:12

Hylja:Helt enig,det er mitt ønske også,send meg til et land som gir aktiv dødshjelp.

Det har noe med minnene de pårørende skal leve videre med også,jeg vil heller ha minner etter mine nærmeste der de er så oppegående at de kan gi uttrykk for sine ønsker - og få dem oppfylt,ennå huske dem som mer eller mindre ute av stand til noe som helst annet enn å bli fylt opp med stadig større doser smertestillende for å lindre uutholdelige smerter i sine siste stunder,jeg vil kalle det et overgrep mot dem som må erfare det som sin siste erfaring i dette livet.

Hilsen synskepeggy.

Hylja

06.01.2012 kl.23:39

Nettopp! De tre ukene min kjære mormor lå på sykehuset og var helt slått ut, var de tre verste ukene i mitt (og andre rammedes) liv! Den eneste grunnen til at vi forlenget levetiden litt ekstra var for at onkelen min i USA skulle rekke å komme hjem for å si farvel. Etter at han dro igjen, var det over og ut. Det var helt (unnskyld) forjævlig.

Livet mitt som klarsynt.

06.01.2012 kl.23:45

Hylja:Det forstår jeg veldig godt.

Det verste er at den syke ønsker ikke at de pårørende skal måtte gå gjennom sånne traumer,men de blir ikke hørt.

Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

07.01.2012 kl.00:12

ufo:Hei,hei,ufo.

Om pasienten selv ønsker å bli holdt i live er det en helt annen sak og selvfølgelig skal det respekteres.Samtidig bør det være en menneskerett å få hjelp til å avslutte om man ønsker det.

Ha en fortsatt fin kveld.Hilsen synskepeggy.

HulderHege

07.01.2012 kl.09:33

æ må vel si at æ e for aktiv dødshjelp om forholdene ligger til rette for det. vi av liver dyr på humant grunnlag foreksempel ved kreft! mens mennesker skal ligge å pines til dem gir opp. dette av egen erfaring, da en ung kompis av meg fikk kreft og der va kun tiden igjen, det eneste han spurte om var en skikkelig dose me morfin, så han kunne slippe, men eneste leger å sykepleiere kunne si var at det har vi ikke lov til... hvor ble det av humaniteten da??

Livet mitt som klarsynt.

07.01.2012 kl.13:15

HulderHege:Hei,hei.

Du har helt rett,man hadde aldri latt sine kjæledyr gjennomgå lidelse og smerte på samme måte som dødssyke mennesker må.Alder har ingen betydning,ung eller gammel bør få den hjelpen om de ber om den.Det burde være en menneskerett.

Veldig trist å høre om kompisen din,men kreft spør ikke etter alder,dessverre.

Ha en fin dag.Hilsen synskepeggy.

sisselfish

07.01.2012 kl.19:15

God kveld Peggy :)

Ja dette er et omdiskutert og ømtåelig tema. Man kan på en måte si vi har en form for aktiv dødshjelp her i Norge. Den tiden jeg var i gamet fikk jeg en viss forståelse for nettopp dette igjennom HLR- i mappene til pasientene. Det var med flere anledninger hvor pasienten virkelig ønsket å dø fikk mer eller mindre selv styre morfin pumpen. Jeg vil med dette si at mye ble sett igjennom fingrene i helsetjenesten, og aldri nedtegnet i dokumentasjon.

Klart temaet er vanskelig, når mennesker mister alt sin verd ved å ligge dødssyk i en seng og sakte svinner bort. Jeg tror ikke utenforstående skjønner at dette er uverdighet på det høyeste hold. Jeg tror heller ikke hvor maktesløse pleiere og andre innvolverte synes dette er.

Jeg kunne nok ha skrevet side opp og side ned om dette temaet, men må begrense meg. Kjenner jeg koker over sneversynte tullinger på sine høye hvite hester.

Blogger klemz Sissel

Livet mitt som klarsynt.

07.01.2012 kl.23:00

sisselfish:god kveld selv,sisselfish.

Jeg er enig med deg,også i at man på en måte har en form for aktiv dødshjelp her i Norge.Men det er vel slik at de som styrer morfinpumpen selv ikke går til det skritt å hjelpe seg selv,da er man plutselig over på selvmord og det skal mye til før noen gjør det.Det kommer seg nok av den læren om represalier og straff man måtte møte i det hinsidige etter å ha tatt sitt eget liv.(noe som forøvrig er kraftig vranglære).Det er nok bare dem som ikke har måttet forholde seg til problemstillingen som fremdeles sitter på sin høye hest i dette spørsmålet her.

Selv om mange kan styre morfinpumpen til aktiv dødshjelp for seg selv,så er det svært få - om noen - som gjør det, og de må kunne be om - og få - hjelp til å gjøre handlingen.

Ha en fin kveld,sisselfish.Bloggklem.Hilsen synskepeggy.

Iceman

10.01.2012 kl.19:27

Hei Synskepeggy! :-)

Jeg mener at om en person er så syk,at personen lever i store smerter, uten verdighet,bare visner hen, og det ikke er noe håp lenger til å bli frisk igjen, må personen selv få bestemme om han/hun vil leve den stunden han/hun har igjenn, eller få hjelp til avslutte livet sitt...

Livet mitt som klarsynt.

11.01.2012 kl.15:39

Iceman:Heisan !

Så lenge man ikke har en viss innsikt i hva "død" er og forstår det,vil dette spørsmålet være både omstridt og ømtålig.

For oss som skjønner "død" faller det ikke vanskelig i det hele tatt å forstå hva man gjør ved å gi aktiv dødshjelp.

Tror ikke at jeg skal komme inn på nærmere forklaring her,men kan si så mye at ALLE kan skaffe seg kunnskap om hva "død" er,kunnskapen ligger der,lett tilgjengelig for alle og det eneste man selv trenger å gjøre,er å stille spørsmålene.Skulle ønske at flere forsto akkurat det...

Hilsen synskepeggy.

Skriv en ny kommentar

Livet mitt som klarsynt.

Livet mitt som klarsynt.

53, Bergen

Jeg er klarsynt og har vært klarsynt hele livet.Jeg har en stor lidenskap for det åndelige og lever hver dag i takt med min egen åndelighet og i mitt eget tempo.Jeg er svært kritisk til det kommersielle alternative miljøet og mener at det alternative miljøet i alt for stor grad bidrar til at man får oppfatning av at åndelighet,klarsyn,healing og alt annet innen det åndelige er uoppnåelig for alle andre enn dem selv - det er det ikke,det er tilgjengelig for alle og det er helt gratis.Jeg håper at denne bloggen og mine erfaringer kan bidra til å lette litt på det mystiske sløret og at flere finner sin egen åndelighet og tar det store steget mot å våge å leve i den på sine egne betingelser og bare dem.Ett av mine mange motto i livet er det faktum at en person kan gjøre mye,en stor forskjell,hele forskjellen faktisk i en gitt situasjon og alle slike situasjoner må ønskes velkommen som det de er - gaver.Historien som fremdeles følger meg hver dag er historien om jenta,presten og sjøstjernen.Den enkle filosofien er så lett å følge og så sann. Ellers er jeg svært samfunnsengasjert,er interessert i det aller meste som skjer i verden og har en bestemt mening om mangt og mye. Hilsen synskepeggy.

Kategorier

Arkiv

hits