Taushetsplikt - for enhver pris ?

Møtte mammas drapsmann på kjøpesenteret

**Pårørende får ikke vite når psykisk syke voldsmenn slippes ut

 Møtte morens drapsmann på kjøpesenter: - Livet stoppet opp.

 

(VG Nett) Eva Lilleøen ble drept av en psykisk syk mann. Taushetsplikten hindrer familien i å få vite når han er på frifot i hjemkommunen.

Moren (54) var lærer og sykepleier, og hadde fulgt opp en rusavhengig, ung mann, som slet med psykiske problemer. Hun var en av hans nærmeste støttespillere. Men i 2005, i ruset tilstand, drepte han henne med kniv.

De sakkyndige i saken konkluderte med at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og sannsynligvis led av schizofreni. Drapsmannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Er du berørt av denne problemstillingen eller har tips?Kontakt VG og VG Netts journalister her!

VG har gransket 100 dommer mot 69 personer som er dømt til det samme. Det er også straffereaksjonen Anders Behring Breivik vil få, om retten slår fast at han var psykotisk og utilregnelig da han drepte 77 mennesker 22. juli i fjor.

I så fall vil verken ofre eller etterlatte ha krav på å få vite noe om behandlingen.

- Redde for å møte ham

Mona Lisa sier det ville betydd mye for familien livskvalitet å vite hvor drapsmannen befant seg. Men taushetsplikten rundt dømte pasienter er nærmest total.

Rettssakene hvert tredje år om mulig forlengelse av dommen, er den eneste åpne muligheten til å få ut informasjon.

- Vi er redde for å møte ham og vet ikke hvor han kan bevege seg. Storesøster møtte han tilfeldig på et storsenter i området. Plutselig sitter han der og spiser wienerbrød. Da stopper verden opp. Et annet familiemedlem traff ham med følge på fisketur, like ved stedet der vi har feriert i mange år, sier Lilleøen.

Ved ett tilfelle fikk familien gjennom den dømtes familie vite at han skulle på permisjon uten følge. Les mer om det i dagens papirutgave av VGeller på VG+.

Les også historien om May Britt Grue (44), som blebanket opp og truet på livet av en rømlingfra Dikemark.

DREPT: Eva Lilleøen (54) ble drept i 2005. Foto: Privat
Totalt er rundt 200 personer dømt til tvungent psykisk helsevern siden 2002, da loven trådte i kraft.

Mangler tillit til helsevesenet

I går skrev VG Nett om mannen som gikk amok og knivstakk fem mennesker i Brugata i Oslo sentrum, i 2008. Han hadde ifølge de sakkyndige vært syk siden 1999, uten at det ble oppdaget.

- Han er et forsømt og mørkt kapittel i norsk psykiatri. Når noen har det sånn, så bygger det seg opp til det eksploderer. Det er forferdelig at han faktisk måtte gå amok for å få den hjelpen han trengte, sa advokat Tor Kjærvik.

Brugata-knivmannen har siden det rømt minst fire ganger fra sykehuset han bor på i dag.

Også Mona Lisa Melhus Lilleøen sier hun mangler tillit til helsevesenet. Morens drapsmann hadde vært innlagt 13 ganger, før han drepte.

- Det er vanskelig for oss å stole på sykehusets ivaretakelse av ham, når vi vet at de til tross for en lang rekke innleggelser ikke klarte å gi ham en diagnose og riktig behandling, sier hun.

LEVER I FRYKT: Mona Lisa Melhus Lilleøen sier hun blir tvunget til å flytte fra kommunen, om helsevesenet tilbakefører morens drapsmann dit. FOTO: JAN PETTER LYNAU / VG
Helsevesenet ønsker på sikt å tilbakeføre mannen til hjemkommunen. Det er det familien frykter aller mest.
- Da må vi flytte. Vi kan ikke utsette oss selv og våre barn for frykten det vil innebære, sier Lilleøen.

VGTV:Slik er sikkerhetsavdelingen på Dikemark psykiatriske sykehus

- Kan aldri bli hundre prosent sikkert

Det vil aldri bli hundre prosent sikkert med det norske systemet, mener direktør for psykiatridivisjonen ved Akershus Universitetssykehus, Trong Rangnes.

- Det vil alltid være samfunnets interesser opp mot den enkeltes rettigheter. Vi kan ikke bure folk inne, men vurdere alle eventualiteter og sikre oss i størst mulig grad. Behandlende lege tar en samlet vurdering rundt permisjoner. Henvendelser fra pårørende er alltid med i den vurderingen, sier Rangnes.

Tirsdag klokken 12.00 stiller avdelingsoverlegen ved Dikemark til nettmøte på VG Nett.Du kan sende inn dine spørsmål her.

Advokat Sigmund Øien forsvarer Eva Lilleøens syke drapsmann. Han ser ingen grunn til å holde tilbake informasjon som kan berolige etterlatte og ofre.

Da dommen mot drapsmann ble forlenget i fjor, ble man enig om at etterlatte nå skal få innsyn i informasjon fra sykehusets halvårsrapport. Normalt sendes denne kun til statsadvokaten.

- Hvis det er informasjon om progresjon i behandlingen og positiv utvikling, tar jeg det opp med min klient og blir enig med ham om det er greit at etterlattes advokat får kjennskap til det. Det er ugreit hvis pårørende ikke blir oppdatert på hvor ufarlig situasjonen er.

LES MER OM TVUNGENT PSYKISK HELSEVERN I DAGENS VG PAPIROG PÅ VG+.

Fremskrittspartiets Kari Kjønnås Kjos, som sitter i Stortingets Helse- og omsorgskomite, sa igår at hun ble rystet av historiene fra det idømte tvungne psykiske helsevernet:

- Det virker som ingen har klart å finne det steget vi trenger mellom fengsel og sykehus. Vi kan ikke sperre inne folk som ikke styrer sine egne handlinger, men det er enda verre å la livsfarlige mennesker gå rundt like fritt som andre pasienter. Historiene i VG i dag er galskap, og her må vi kreve at det tas grep, sa hun.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Er det ikke en menneskerett å bli varslet om det er fare for at man treffer på en overgriper,drapsmann eller voltektsdømt når man er på handletur eller andre ærend ut av huset.Jeg vet hvordan jeg hadde reagert om jeg hadde truffet en som var ansvarlig for drap,overgrep og voldtekt selv om handlingene ikke hadde rammet noen i min nærmeste familie..
Hva med nabovarsel dersom en pedofil eller barnemishandler flytter inn i nabolaget,er det ikke en menneskerett å få vite det så man kan ta sine forholdsregler i forsøk på å beskytte barna.Det er lettere å beskytte barna (og seg selv) når man vet hvem man beskytter dem mot.
Hvem er det egentlig taushetsplikt beskytter,offer eller gjerningsmann ? I USA har man lenge hatt ordning med nabovarsel,alle i nabolaget blir varslet dersom det flytter inn en pedofil i nabolaget.Det har fungert fint,men allikevell skjedde det for noen år siden at ei lita jente blei kidnappet fra sitt hjem,midt på lyse dagen,og blei holdt fanget,torturert,voldtatt og seinere drept.Det viste seg at kidnapperen bodde i nabolaget og at jenta hadde blitt holdt fanget i huset bare få meter fra hennes eget hjem.
Og hva med tunge psykriatisk syke som er en fare for både seg selv og sine omgivelser,skulle man ikke bli varslet om sånne oppholdt seg i nærheten.
Det handler om forsøk på å forebygge,heller enn å prøve å reparere, og taushetsplikt,slik som den fungerer gjør det umulig...
Hilsen synskepeggy.

11 kommentarer

gothiclove

05.04.2012 kl.10:20

ble sjokkert da jeg leste det. tror verden begynner å se det at det er noe galt med alle mennesker som begår slike handliger. de alle har psykiske problemer på ulike nivå. men det betyr ikke at vi kan godta handlingene de begår. jeg mener at de skal bli holdt fanget. ikke bare som straff men først og fremst for å beskytte samfunnet fra dem. så kan de heller på psykriatisk hjelp i fengselet.

Og det er helt klart at de pårørende i denne saken burde bli varslet når han slapp fri. Syns i grunn at han burde ha fått forbud om å dra dit i det hele tatt.

Inger

05.04.2012 kl.10:38

man er ikke trygge før de som har forvoldt deg mye vondt i livet er døde.

Hmm, ja når jeg kjenner etter i mitt indre, så mener jeg dette av hele mitt hjerte.

For selv føler jeg nå en trygghet, da en som forvoldte mitt liv mye vondt døde på nyåret.

tror jeg slutter nå, før jeg skriver en avhandling her.

God påske.

ufo

05.04.2012 kl.11:34

Jeg synes familien burde blitt varslet om at drapsmannen hadde blitt sluppet fri.Det må ha vært en fryktelig ubehagelig opplevelse å møte drapsmannen på denn måten.

Det å miste noen med mord er en fryktelig opplevelse som ingen fortjener. Når man da møter drapsmannen,uten at man vet at han har sluppet fri gjør at man lever i en konstant frykt. Det er ingen som fortjener det.

Ønsker deg en god påske:)
jeg skjønner hvorfor de ikke ble varslet..Staten har ett ansvar for hans sikkerhet også..og med det mener jeg ikke å si at han fortjener å bli passet på. Hadde noen fått vite hvor han var, er det gode muligheter for at de ville hevne seg, noe som er forståelig.

Men skjønner også fortvilelsen hos de pårørende, og kan ikke tenke meg hvordan det hadde vært å møtt på min mors drapsmann på ett kjøpesenter...

Ett etisk dilemma rett og slett...vanskelig...

Toril

05.04.2012 kl.19:53

Dette her er rystende, og ikke minst hårreisende! Fatter og begriper ikke hvorfor de ikke ble varslet. Jeg kjenner noen som mistet sin kjære datter pga mord, men de går ikke rundt og hater drapsmannen, men håper han kan få hjelp for sine problemer. De sier at de ikke greier å gå rundt og hate, og de har god kontakt med drapsmannen sin familie, fordi de mener at de også er rammet.

Jeg skjønner kjempegodt fortvilelsen til de pårørende. Staten må ta ansvar i slike situasjoner med tanke på de pårørende! Taushetsplikt i slike situasjoner er absurd!

Ønsker deg og dine en kjempefin skjærtorsdag, og en fortsatt riktig god og fin påske!:)

Bloggklem fra Toril

Livet mitt som klarsynt.

05.04.2012 kl.21:07

Anettes Boble:Hei,hei.

Jeg tror ikke at den første tanken til noen som har blitt utsatt for mord osv,er hevn,men det er en fin (helt uberettiget) unnskyldning å bruke for å kunne opprettholde en meningsløs taushetsplikt som,slik den fungerer pr.i dag, kun tar hensyn og ivaretar gjerningsmannens rettigheter.

Jeg kan ikke se at det er et etisk dilemma i det hele tatt,i så fall er det etiske dilemma et resultat av noe man til stadighet ser og som brer om seg i alle sammenhenger - nemlig snillisme i offentlig regi.

Statens ansvar for gjerningsmenns sikkerhet burde være å fortsatt holdt dem innelåst.Ikke minst av hensyn til alle andres sikkerhet.

Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

05.04.2012 kl.21:41

Toril:Hei igjen Toril.

Nei,mennesker som har vært utsatt for drap på familiemedlemmer eller andre alvorlige straffbare handlinger går ikke rundt å hater.Og de sverger ikke hevn over gjerningsmannen.Det er moren til den ene jenta som blei drept i Baneheia (Stine Sofie) ett eksempel på som det står stor respekt av,og som helt sikkert representerer svært mange (mødre og fedre og andre familiemedlemmer) som har vært utsatt for det samme.

Man hører og leser om mødre og fedre,søsken og besteforeldre som har fått forandret lover,opprettet nye stillinger med spesialkompetanse,tvunget politikere til handling og nye rutiner i rettsapparat og politi i kampen mot vold,drap osv.De er foreldre,som alle andre, som har opplevd det verst tenkelige og det eneste motiv de har er å prøve å gjøre verden litt tryggere så ikke det samme skjer igjen med andre.Det er på den beundringsverdige måte vanlige folk,som har blitt rammet av drap,vold osv på sine nærmeste velger å "ta hevn".

Myndighetene tviholder på taushetsplikt som ikke er annet enn forsøk på å fraskrive seg ansvar.

Jeg kan rett og slett ikke forestille meg hvordan det oppleves for pårørende å treffe gjerningsmannen,det må være minst like traumatisk for dem som selve ugjerningen.

Ønsker deg og dine en kjempefin skjærtorsdag også.Bloggklem.Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

06.04.2012 kl.00:24

Inger:Hei igjen IngerJ.

Jeg forstår....

Og du er ikke aleine om å føle det sånn,dessverre,det er alt for mange som lever med frykt og redsel hver eneste dag.

Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

06.04.2012 kl.00:42

gothiclove:Hei,hei.

Jeg er helt enig med deg.

Den eneste måte å beskytte samfunnet mot dem på er rett og slett å "bure dem inne" og gi dem den hjelpen de trenger der de er,innelåst..

Dessverre gjøres det ikke forebyggende tiltak før en forbrytelse blir begått,selv om man vet at faren for drap,vold osv.er stor så lenge den som utgjør faren går fritt i samfunnet.Det kan virke som om våre myndigheter liker veldig godt å prøve (sysselsetting) å reparere (ødelagte liv)istedenfor å gjøre det de kan (og har myndighet til)i forsøk på å forebygge..

Hilsen synskepeggy.

Livet mitt som klarsynt.

06.04.2012 kl.11:18

ufo: Jeg er helt enig med deg.Familien - og alle andre familier som er i samme situasjon burde bli varslet.
Ikke nok med at man går igjennom en fryktelig tragedie og må leve videre med det,men i tillegg skal man også leve videre med frykt for å treffe på gjerningsmannen.Det er umenneskelig og slik bør det ikke være.
Ønsker deg en God Påske også,ufo.Hilsen synskepeggy.

kalleklovn

06.04.2012 kl.19:24

helt enig

Skriv en ny kommentar

Livet mitt som klarsynt.

Livet mitt som klarsynt.

53, Bergen

Jeg er klarsynt og har vært klarsynt hele livet.Jeg har en stor lidenskap for det åndelige og lever hver dag i takt med min egen åndelighet og i mitt eget tempo.Jeg er svært kritisk til det kommersielle alternative miljøet og mener at det alternative miljøet i alt for stor grad bidrar til at man får oppfatning av at åndelighet,klarsyn,healing og alt annet innen det åndelige er uoppnåelig for alle andre enn dem selv - det er det ikke,det er tilgjengelig for alle og det er helt gratis.Jeg håper at denne bloggen og mine erfaringer kan bidra til å lette litt på det mystiske sløret og at flere finner sin egen åndelighet og tar det store steget mot å våge å leve i den på sine egne betingelser og bare dem.Ett av mine mange motto i livet er det faktum at en person kan gjøre mye,en stor forskjell,hele forskjellen faktisk i en gitt situasjon og alle slike situasjoner må ønskes velkommen som det de er - gaver.Historien som fremdeles følger meg hver dag er historien om jenta,presten og sjøstjernen.Den enkle filosofien er så lett å følge og så sann. Ellers er jeg svært samfunnsengasjert,er interessert i det aller meste som skjer i verden og har en bestemt mening om mangt og mye. Hilsen synskepeggy.

Kategorier

Arkiv

hits